Bine te-am găsit !
Acum câteva zile o cititoare mi-a cerut o schemă de stabilizator de tensiune paralel pentru tensiuni de intrare între 2,4 şi 3 V, stabilizator care să ofere la ieşire o tensiune reglabilă între 1 şi 2 V pe o sarcină de 20 ohmi. Iniţial am crezut că este ceva banal însă când am început să fac calcule şi simulări pentru dimensionarea unei scheme clasice de stabilizator paralel mi-am dat seama că … nu o să mearga aşa :). De ce ? Pentru că:
- tensiuni mici de alimentare înseamnă curenţi mari, de alimentare, de comandă etc. Sursele de tensiune de referinţă nu pot oferi curenţi mari, pentru că sunt de referinţă, nu de putere. Din acest motiv, în anumite situaţii (cele în care sursele de tensiune de referinţă nu pot oferi curenţi suficient de mari) tensiunea de ieşire a stabilizatorului va varia în limite inacceptabil de mari;
- aş fi putut alege o schemă în care tensiunea de referinţă să fie chiar tensiunea de pe joncţiunea B-E a tranzistorului regulator. Aceasta din urmă, pe lângă faptul că este influenţată de temperatura tranzistorului, mai este influenţată şi de valoarea curentului de bază. Toate aceste variaţii nu sunt enorme, însă sunt amplificate de tranzistor şi astfel, din nou, la ieşire vom avea o tensiune care va varia în limite inacceptabil de mari.
Într-o concluzie generală, este dificil de realizat scheme simple care să funcţioneze bine la tensiuni de alimentare foarte mici. Dar dacă nu se poate simplu, poate putem rezolva problema ridicând puţin gradul de complexitate.
După încercarea mai multor variante, am ajuns într-un final la schema din figura 1. Se observă că am ales o sursă de tensiune de referinţă obişnuită realizată cu dioda Zenner de 1V (DZ1) şi rezistenţa R3. Pentru ca sursa de tensiune de referinţă să nu fie forţată să ofere curenţi mai mari decât este capabilă, am adăugat un amplificator operaţional în persoana lui U1. U1 este un amplificator operaţional mai special prin faptul că are tensiunea minimă de alimentare de 2V. Nu este obligatoriu să foloseşti neapărat MCP6002 pentru U1, important este ca amplificatorul operaţional folosit să poată lucra alimentat cu tensiuni mai mici decât 2,4V (tensiunea minimă de alimentare a schemei din cazul de faţă).
Figura 1. Stabilizator paralel pentru tensiuni mici
Atenţie ! În această schemă tranzistorul Q1 poate disipa un maxim de 1,3 W, putere la care se poate încălzi până la distrugere. Pentru a preveni acest lucru, montează-l pe un radiator din aluminiu.
Rezultatul simulărilor schemei din figura 1 arată o precizie de stabilizare de circa 3%, ceea ce pentru majoritatea amplicaţiilor este suficient. Schema încă nu este testată practic aşa că dacă te apuci tu să o testezi înaintea mea, te rog să-mi comunici şi mie rezultatele obţinute pentru a le putea publica aici.
Dacă ţi-a plăcut acest articol distribuie-l în reţeaua ta de prieteni !
Cu bine,
Ciprian
cipri cred ca l-am gasit pe ,,Atenuator ” http://www.electroschematics.com/322/audio-limiter-circuit-schematic/
Vreau opinia ta
E o schema simpla deci nu ma astept la ultraperformante. Dar pentru ca e simpla iti recomand sa o incerci, poate pentru ce iti trebuie tie este suficient
https://e2e.ti.com/support/amplifiers/audio_amplifiers/f/6/t/238398
La acest integrat am si directiva spice ce zici despre aceasta schema
E o schema in configuratie clasica, deci ar trebui sa fie … buna :). Despre integratul ala nu stiu nimic deci nu pot sa ma pronunt, dar din cate scrie in datasheet pare sa promita performante interesante.
Sal Cipri…am gasit directiva spice pentru integratul MCP6002 .Sunt putin incurcat in directivele spice pentru ca sunt de 3 categorii ::spice pspice si lt spice Ce ma intereseaza pe mine daca se poate,, stabiliza ” partea de audio televizoare .Ar fi o treaba buna si pt comercializare Se elimina astfel lucrul cu telecomanda cand sunt reclame ,adica sa nu tot reduci sonorul ,,,televizorului.E chiar enervanta chestia cu reclamele
Adica intrebi daca se poate face cumva ca sunetul din timpul reclamelor sa nu mai fie mai puternic decat al programului TV care rula inaine ? Daca da, raspunsul este ca se poate “stabiliza” insa nu cu schema asta pentru ca ea poate lucra doar cu curent continuu, nu si cu curent alternativ (asa cum e semnalul audio).
Pentru a “limita” semnalul audio, cauta scheme de limitter-e (le gasesti mai usor sub numele in engleza) sau de compresoare de dinamica.
Buna seara!
Domnul Ciprian, am nevoie de o schema pentru o sursa de tensiune de 220 V care sa-mi alimenteze o centrala termica pe lemne, cel putin 4 ore, ( un invertor de la 12 V la 220 V) dupa ce se intrerupe curentul iarna.
Multumesc anticipat!
Alimentare de la 220V sau de la vreo baterie ?
Buna D-l Ciprian, as dori o schema electronica de un temporizator,o-doua ore, pentru un ventilator necesar la beci-aerisire fortata.
Notat.