Calculator pentru rezistenţa echivalentă la legarea în paralel.

Legarea în paralel a rezistenţelor se realizează conform schemei din figura 1. Calculatorul de mai jos permite obţinerea rezistenţei echivalente (Rechiv.) pentru maxim 10 rezistenţe conectate în paralel.

În cazurile în care vrei să afli rezistenţa echivalentă a unui număr mai mic de 10 rezistenţe, completează doar câmpurile pentru care ai valori. De exemplu, dacă vrei să afli rezistenţa echivalentă a două rezistenţe legate în paralel, completezi doar câmpurile corespunzătoare lui R1 şi R2 şi laşi goale câmpurile R3R10.

Figura 1. Legarea rezistentelor in paralel

Figura 1. Legarea în paralel a rezistenţelor.

Relaţii de calcul utilizate:

\dpi{100} \mathbf{\frac{1}{R_{echiv.}}[\Omega ]=\frac{1}{R_{1}[\Omega ]+\frac{1}{R_{2}}[\Omega ]}+\,\,\cdot\cdot\cdot\,\,+\frac{1}{R_{n}}[\Omega ]}

Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie-l mai departe în grupul tău de prieteni !

Cu bine,

Ciprian

10 thoughts on “Calculator pentru rezistenţa echivalentă la legarea în paralel.”

 1. buna seara domnule profesor,in legatura cu aparatu de radio am rezolvat fara sa mai pun 2 rezistente in paralel nu mam lasat pagubasi am actionat gasind o rezistenta exact de0,45ohm am lipito si a pornit totul e ok…. ma iertati ca am indraznit…la multi aniii….si o sa va mai deranjez daca nu va suparati…..

  Reply
 2. buna ziua…domnule profesor sint din buzau elev sint pasionat de electronica si am dat de o problema care ma cam depaseste ma cam incurc am un aparat de radio rusesc nu functioneaza am gasit o rezistenta arsa-am pus penseta in scurt si a pornit dupa codu culori am gasit valoarea de0.47ohm galben-viole-agintiu-auriu am pus in paralel 2rez.2ksi nu o iaam pus valoare mare mica nu ma descurc am cautat prin placi de tv radio la magazin nimik ma scuzati ca va intreb cum fac ma las pagubasi nam la cine sa intrb…cu respect valerica….

  Reply
  • Salut.

   In primul rand nu sunt profesor si nici nu am pretentia sa fiu considerat asa :).
   In al doilea rand, daca vrei sa ne intelegem invata sa scrii inteligibil intr-o limba inteleasa de mine. De exemplu limba romana.

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.