Caracteristici:
- Tensiune minimă de comutare a ieşirii: 6 Vcc.
- Tensiunea optimă de comandă: 12Vcc.
- Tensiune maximă de ieşire: 65Vca sau+/- 95Vcc.
- Curentul maxim suportat la ieşire: 20A curent continuu sau 15A curent alternativ.
În cazul în care curentul prin ieşirea schemei este mai mare de 3-4 A, se impune montarea tranzistoarelor T2 şi T3 pe radiatoare de răcire din aluminiu (bineînţeles, izolate electric faţă de acestea).
Buna seara,
Lucrez la un proiect in care am incercat sa ma folosesc de miscarea preluata de la un robotel Roboquad – Wowwee prin relee electromagnetice de 3-5v si transferata pe motoare cu reductor recuperate de la masini pentru infiletat holsuruburi cu acumulatori de 18v. Problema este ca motorasele robotului primesc o tensiune care alterneaza la o anumita frecventa, fiind motoare pas cu pas, cuprinsa intre 0-4,2v din cate am masurat care isi schimba polaritatea iar releele intra in vibratii datorita acestei tensiuni alternante dar, cu un rasp f intarziat. Pentru a copia polaritate m am folosit de doua relee si doua diode legate in sens invers. Am fost incantat de inventia dumneavoastra cu releul static si m am gandit ca as putea sa o folosesc si eu in proiectul meu, cu permisiunea dumneavoastra.
Daca aveti cateva sugestii care m ar putea ajuta as fi foarte recunoscator.
Cu stima,
dorin
Am testat releul in limewire impreuna cu un termostat, functioneaza si la 220V AC cu mici modificari, insa nu am inteles functionarea releului. Ramanand la stadiul de electronist amator nu am mai lucrat cu mosfeturi. In limewire schema functiona si la 220v. In loc de difuzor am utilizat un bec de 220v iar in loc de iesire amplificator de putere am utilizat sursa de 230V AC. De asemenea dioda zener si rezistenta de intrare eu le-am anulat deoarece comanda o primea de pe pinul 3 al unul integrat 555 care functiona la 12 v CC.
Portile celor 2 tranzistoare pot si comandate si in curent alternativ ?
Va rog daca puteti sa postati o explicatie cu functionarea releului static de mai sus inclusiv daca portile pot fi comandate in curent alternativ.
1. Functionarea schemei.
Cazul A. Nu avem semnal de intrare.
In acest caz nu avem nici un fel de curent care sa curga prin R1 si implicit prin T1. De aceea intre portile (G) si sursele (S) lui T2 si T3 nu vom avea nici o tensiune si astfel acestia vor fi blocati. Adica releul va fi blocat, nu va conduce curent electric (indiferent de sensul acestuia).
Cazul B. Avem semnal de intrare de cel putin 3-4 volti acolo.
In acest caz avem un curent prin R1 care prin jonctiune E-B a lui T1 ajunge sa curga si prin R3. Avand curent care curge prin R3 inseamna ca avem si o cadere de tensiune prin R3, adica avem tensiune intre poarta (G) si sursa (S) lui T3. In acest mod, T3 ajunge sa fie saturat si va conduce curent electric.
In privinta lui T2, cazul B are doua subcazuri:
Cazul B1. tensiune de iesire este cu plusul pe firul de jos si cu minusul pe firul de sus. In acest caz, curentul care vine din R1 va curge si prin D si R2. Vom avea cadere de tensiune pe R2 si implicit il vom avea si T2 saturat.
Cazul B2. tensiunea de iesire este cu plusul pe firul de sus si cu minusul pe firul de jos. In acest caz T2 este blocat, insa curentul trece prin dioda interna (cea care apare si in simbol) a lui T2.
Atentie ! Din cauza comportamentului prezentat in cazul B2, pentru acea polaritate a tensiunii de iesire aceasta schema nu inchide circuitul exact ca un releu clasic (cu teoretic zero ohmi intre contacte) ci prezinta o cadere de tensiune minima de circa 0.5-0.7V, adica atat cat este caderea de tensiune pe dioda interna a lui T2. Din acest motiv nu e prea potrivita aceasta schema pentru conectarea/deconectarea difuzoarelor pentru ca diferenta dintre B2 si B1 (adica intr-un sens se inchide mai bine si in celalalt mai putin bine) e posibil (mai ales la volum mic) sa provoace distorsiuni audibile. Asa ca sugerez sa folositi schema doar acolo unde acest gen de distorsiuni nu deranjeaza pe nimeni, adica la sarcini ca becuri, resouri, motoare etc.
2. Nu, portile lui T2 si T3 pot fi comandate doar aplicat doar aplicand o tensiune de polaritate si valoare corespunzatoare (pentru detalii cauta datasheetul tranzistoarelor respective).
Am observat o problema in schema in sensul ca daca pe iesirea releului conectez 220v si un bec atunci cand nu am comanda pe intrare si releul este inchis, intre poarta G si drena D a lui T2 avem o tensiune de 200V. Cum eliminam acesta problema ?
De ce crezi ca acest lucru e o problema?
Nu gasesc tranzistor care sa reziste la 220V aplicat intre poarta G si drena D. Vreo propunere ? Multumesc.
Cu ce te deranjează tensiunea dintre poarta si drena?
Cauta sa intelegi mai bine cum funcționează un mos-fet ca sa înțelegi mai bine care sunt lucrurile de care trebuie sa tii cont si cele cu care nu merita sa-ti bati capul.
am folosit pentru a testa acest releu static 2 buc IRFZ44 , un BC557 2buc rezistor 10K/0,5w si o dioda 1n4007. am testat releul pe un motoras alimentat la 12v si tot cu 12v am deschis si releul, merge perfect , insa pe mine ma intereseaza ceva in genul asta dar sa pot sa il deschid cu 220v curent de la retea si tensiunea maxima de iesire sa fie undeva la 12v. ce modificare trebuie sa fac ?
Scuze pentru ca raspund asa tarziu (abia acum ti-am vazut mesajul).
Reformuleaza ce anume vrei sa obtii pentru ca nu am inteles mare lucru.
doresc sa stiu daca se poate sau exista o schema electronica sa te ajute sa sa controlezi un circuita inchis de la o distanta de 20 30 ml cum ar fi un tv vechi fara senzor de telecomanda sal poti controla de la distanta cu ajutorul unui aparat inventat prin unde magnetice sau alceva astept un raspuns la adresa de email tygruty_tygruty@yahoo.com sau la tel 0748654696
Salut. Chiar daca o sa te superi: inainte sa abordezi lucruri mai avansate, invata sa scrii.