Reducerea consumului de energie electrică

Reducerea consumului de energie electrica - HobbytronicaBine te-am găsit !

După cum bine ştim, preţul energiei electrice este în continuă creştere iar statisticile actuale arată că situaţia nu se va îmbunătăţi prea curând. Acest lucru îi face pe consumatorii obişnuiti să se gândească la fel de fel de modalităţi de reducere a consumului de energie electrică. Din păcate, cei mai mulţi dintre aceştia nu au minimul de cunoştinţe tehnice necesare pentru a obţine rezultate substanţiale. Ba chiar mai rău, ajung să cheltuie bani pe dispozitive “magice” (dar de multe ori complet inutile) care promit reduceri fantastice ale consumului de energie electrică. Pentru că mai mulţi dintre voi mi-aţi cerut părerea despre aceste dispozitive “magice”, astăzi m-am hotărât să vorbesc atât despre ele cât şi despre cele mai bune metode de reducere a consumului de energie electrică.

  • Metode active de reducere  a consumului de energie electrică;
  • Metode pasive de reducere a consumului de energie electrică;
  • Economizoare (comerciale) de energie electrică.

Problema economisirii energiei electrice impulsionează continuu oamenii să caute aparate electrice şi electronice care consumă cât se poate de puţin. Acest fapt a determinat producătorii de produse electrice şi electronice să producă aparate din ce în ce mai economice din punct de vedere al consumului, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a soluţiilor de reducere a consumului de energie electrică sunt deja implementare în aparatele pe care le găsim astăzi în magazine. Altfel spus, în ceea ce priveşte reducerea consumului de energie electrică, ceea ce mai poţi face tu ca utilizator final este puţin semnificativ faţă de ceea ce au făcut deja producătorii aparatelor pe care le foloseşti. Dar ca să nu te dezamăgesc chiar complet, hai să vedem totuşi ce se mai poate face pentru a reduce suplimentar cuantumul facturii la energia electrică.

Metode active de reducere a consumului de energie electrică

Metodele active presupun conectarea la reţeaua electrică a unui dispozitiv special destinat reducerii consumului de energie electrică.

Din informaţiile care le am la această oră, în această categorie nu pot menţiona decât metoda compensării factorului de putere, metoda despre care am vorbit pe larg aici. Din păcate această metodă nu merită aplicată decât dacă tabloul tău electric este dotat cu control de energie reactivă. În caz contrar, fie că aplici sau nu această metodă, valoarea facturii la energie electrică nu se va schimba cu nimic.

În cazul în care voi afla ceva şi despre alte metode active de economisire a energiei electrice, voi reveni aici cu completări.

Metode pasive de reducere a consumului de energie electrică

Metodele pasive se referă la utilizarea aparatelor electrice si electronice în aşa fel încât consumul acestora să fie redus la minim.

Modul de utilizare al aparatelor electrice depinde aproape exclusiv de tine, ceea ce înseamnă că încă poţi obţine reduceri semnificative ale consumului de energie electrică dacă ţii cont de cât mai multe din următoarele recomandări:

– chiar dacă sunt atât de scumpe, înlocuieşte toate becurile din casă cu becuri cu LED-uri. Atenţie ! Nu cu bec-uri economice, ci cu bec-uri cu LED-uri. De ce ? Pentru că au un consum foarte foarte mic (de 7-10 ori mai mic decât un bec obişnuit şi de 3-5 ori mai mic decât un bec economic) şi o durată de viaţă foarte mare (~50.000 ore sau ~33 ani la o utilizare medie de 4 ore/zi). Mai multe detalii despre eficienţa becurilor cu led poti găsi aici. Pentru a şti ce becuri cu led trebuie să cumperi, de regulă este suficient să ştii că un bec cu led-uri de 9-10W produce cam aceeaşi lumină ca un bec obişnuit de 60W, iar un bec cu led-uri de 15-20W produce cam aceeaşi lumină ca un bec de 100W). Un tabel cu informaţii mai complete poţi găsi dând click aici;

– renunţă la televizoarele sau monitoarele CRT (alea cu spatele lung) şi orientează-te către unul LCD sau şi mai bine, unul cu display cu LED-uri;

– un laptop consumă de cel puţin 2-3 ori mai puţin decât un desktop (PC “clasic”). Dacă nu ai nevoie de o putere de procesare extrem de mare, orientează-te spre un laptop;

– fie că ai laptop sau desktop, curăţă-l înainte ca praful şi scamele de pe cooler să ajungă să formeze un strat compact;

– nu lăsa în funcţiune becuri sau aparate electrocasnice (de ex. TV, PC, sistem audio etc.) atunci când nu ai neapărat nevoie de ele;

– nu amplasa frigiderul sau lada frigorifică lângă calorifer sau lângă alte surse de căldură;

– nu seta frigiderul la temperaturi inutil de mici şi ţine-l cu uşa deschisă cât mai puţin timp;

– uneori în jurul cutiei congelatorului se formează gheaţă. Dacă şi la tine se întâmplă la fel, dezgheaţă-l înainte ca stratul de gheaţă să depăşească 3-4 milimetri;

– cu cât setezi o temperatură de spălare mai mare şi un program de spălare mai lung, cu atât maşina de spălat va consuma mai mult. Aşadar, nu folosi temperaturi mari de spălare decât atunci când este absolut necesar;

– nu folosi aspiratorul atunci când sacul de gunoi al acestuia este mai plin de 75-80%. Puterea de aspiraţie va fi mai mică, îţi va lua mai mult timp ca să aspiri cum trebuie şi implicit motorul aspiratorului va înfuleca mai multă energie electrică;

– dacă aeriseşti în casă, opreşte radiatoarele/caloriferele electrice sau sistemele de aer condiţionat;

– atunci când pleci mai mult de câteva zile de acasă (de exemplu în vacanţă), scoate tot din priză.

Economizoare (comerciale) de energie electrică

Se spune că oriunde apare o anumită nevoie, mai devreme sau mai târziu va apare cineva care să ofere o soluţie contracost. Acest lucru este valabil şi în cazul reducerii consumului de energie electrică – internetul abundă de fel de fel de dispozitive care promit că odată bagate în priză îţi vor reduce consumul de energie electrică chiar şi cu 80%. Aşa cum am sugerat şi mai sus, foarte multe dintre aceste dispozitive (ca să nu spun toate 🙂 ) nu sunt decât nişte capcane întinse cumparătorilor suficient de naivi. Din experienţa şi cunoştintele mele tehnice de până în acest moment, consider că în afară de cele care folosesc principiul compensării factorului de putere, toate dispozitivele care promit că odata băgate în priză reduc consumul de energie electrică nu sunt decât nişte păcăleli.

Bineînţeles, asta este doar părerea mea şi este posibil ca tu să fii încă tentat să cumperi un economizor de energie electrică. În acest caz, înainte de a sări cu banii îţi recomand să-ţi pui următoarele întrebări (care de altfel sunt valabile la cumpărarea oricărui al tip de aparat):

1. Economizorul este construit de o firmă cunoscută ? Firmele cu renume nu ar mai fi de renume dacă ar produce aparate care nu fac ceea ce ar trebui să facă.

2. În pagina de prezentare a produsului este prezentat măcar succint principiul de funcţionare ? Un producător serios menţionează câte ceva despre modul de funcţionare. Un comerciant care vrea să te păcălească nu face decât să-ţi povestească despre cât de mult laudă alţii acel produs, ignorând total orice fel de detaliu tehnic.

3. Pagina în care sunt publicate opiniile cumpărătorilor îţi permite să adaugi şi tu un comentariu ? Dacă nu şi dacă toate comentariile publicate sunt pozitive, sunt toate şansele ca acele comentarii şi impresii să fie false (adică scrise de comerciant şi nu de către cumparători).

4. Site-ul pe care este publicată oferta de economizor vinde şi alte produse ? Un producător serios nu ajunge serios vânzând un singur produs.

5. Site-ul pe care este publicată oferta de economizor conţine şi pagini cu conţinut informativ sau are doar o singură pagină care nu face decât să te îndemne să cumperi acel produs ? Site-urile producătorilor serioşi conţin şi pagini cu articole conţinând informaţii ştiinţifice şi sfaturi practice din domeniul reducerii consumului de energie electrică.

6. Site-ul pe care este publicată oferta de economizor este mai vechi de 1 an ? Fiecare site cu intenţii serioase şi cinstite are de regulă în josul paginii un mesaj de declarare a copyright-ului alături de care este prezentat şi timpul trecut de la înfiinţarea site-ului. De exemplu, pe acest site, în partea de jos ai să vezi “Copyright © 2013-2015 Hobbytronicaunde 2013 reprezintă anul înfiinţării site-ului iar 2015 reprezintă anul curent, ceea ce înseamnă că la data scrierii acestui articol site-ul Hobbytronica are 2 ani de la înfiinţare. Din observaţiile mele, daca un site are cel puţin un an vechime, sunt multe şanse să fie vorba de un site demn de încredere.

Recomandări ar mai fi, însa am încercat să mă rezum doar la cele mai importante.

Omul este o fiinţă comodă şi tocmai de aceea poate cădea uşor în plasa celor care promit un aparat care odată băgat în priză te ajută să faci economii fantastice de energie electrică. Din păcate, realitatea arată că singura cale prin care mai poţi reduce consumul de energie electrică este printr-o utilizare mai înţeleaptă a aparatelor electrice şi electronice pe care le foloseşti în viaţa de zi cu zi.

P.S. Dacă eşti unul din cei care a cumparat un economizor de energie electrică, te invit să vii în ajutorul celor care vor să cumpere aşa ceva şi să laşi mai jos un comentariu unde să ne împărtăşeşti părerea ta despre el.

Cu bine,

Ciprian

30 thoughts on “Reducerea consumului de energie electrică”

  1. Sunt interesat de un asemenea calorifer care consuma 200W, deoarece eu incalzesc toata casa cu 6 calorifere pe ulei, fiecare calorifer l-am legat la termostat de ambient rezistiv la 16 amp si fiecare calorifer e pus pe prima treapta de 1000W ( daca le puneam pe toate in 2500W putere maxima, cred ca pocnea contorul) si am tot scormonit internetul pentru variante de scadere a consumului dar cu acelasi randament, din pacate fara succes.

    Reply
  2. De ce iti mai bati capul cu caloriferul care consuma doar 200W daca ai deja de gand sa faci o centrala termica ce nu consuma nimic ? Nu ti se pare inutil ?

    Reply
  3. salut!

    intrebare :cat energie electrica consuma un transfotmator bagat in priza care nu are consumator in secundar?

    am scris aici pentru ca nu am gasit la tine niciun articol despre transformatoare.eu nu ma pricep la electricitate,dar dupa logica mea transformatorul este o ”sarma bagata in priza”,bineinteles acea sarma ,respectiv primarul ,este bobinata pe un miez si introdus in priza ,adica are o curgere a curentului continuua zi si noapte atata timp cat sta in priza chiar si fara sa induca curent in secundar.ca toate incarcatoarele de telefon,laptop,tableta,etc sunt defapt niste transformatoare pe care cei mai multi dintre noi le lasam permanent in priza scoatem doar mufa din telefon dar incarcatorul ramane in priza.de ex.televizorul si pc-ul raman in priza zi si noapte.

    Reply
    • Nu consuma mai nimc. Adica foarte putin caci acea sarma de care zici tu se comporta ca o inductanta in curent alternativ, si nu mai e chiar o sarma. Adica are o impedanta mare. Tine minte ca priza e curent alternativ, nu continu.

      Reply
  4. Salut tuturor.Sunt o persona care cerceteaza din 2011 economie de energie .Din 2011 folosesc becuri cu led ,peste 50 de modele diferite Si consum mic sau mare de electricitate etc.Din 2014 Luna 6 folosesc bec filament led de 1,6w si 2w intr-un apartment cu doua camere aproximativ 20 becuri ,consum de electricitate 35w.Aceste becuri lumineaza 360grade ,ele asemanandu-se cu bec filament normal. Costul unui bec este 9-10 lei direct de LA angrosist.Pe holuri, debarale si alte anexe am bec filament led plus senzor de miscare cu fasung incorporate, total cost consum pe Luna 5 lei.Consum mediu de electricitate pe Luna 100 kW,si am tot CE trebuie in casa ,folosesc toate electrocasnicele LA maxim ,familie de 3 persoane .Incalzesc APA cu instant electric ,consum 100kw pe luna,3 persoane ,minim 3 dusuri in fiecare zi.Instant electric 5,5kw.Data viitoare vorbesc si despre economia de APA si caldura.Multumesc.

    Reply
  5. salut,legat de subiect am urmatoarea nelamurire:
    de ce dispozitivele care folosesc inductia consuma mai putin curent decat cele cu rezistenta,ex:plita cu inductie ,boilare cu inductie etc.sau e doar reclama mincinoasa la anumite produse comerciale?pentru ca dupa o logica simpla aceeasi cantitate de curent consumat trebuie sa produca aceeasi cantitate de caldura ,indiferent de metoda.

    Reply
    • Cu cat drumul de la sursa de caldura pana la ciorba pe care vrei s-o incalzesti e mai mare, cu atat randamentul aparatului de incalzit va fi mai prost.

      Un resou produce caldura in rezistente. De acolo, o parte din caldura ajunge sa incalzeasca fundul oalei cu ciorba iar o alta parte ajunge sa incalzeasca aerul din jur, carcasa resoului etc.

      O plita cu inductie produce caldura direct in peretii oalei cu ciorba. In acest caz, caldura are cel mult cativa mm pana la ciorba, motiv pentru care doar o mica parte din ea se va pierde aiurea.

      Cand incalzesti o ciorba cu un aragaz clasic sau resou e ca si cum ai incerca sa umpli o galeata de apa cu o stropitoare: o parte din apa va ajunge in galeata insa o alta parte va pica langa. Cand insa folosesti o plita cu inductie sau un cuptor cu microunde, e ca si cum ai umple acea galeata folosind un jet de apa ingust, concentrat.

      Reply
  6. as dori sa stiu cum pot modifica acele montajele electronice care le gasim in becurile economice,pentru a putea alimenta o banda de leduri care se alimenteaza la 12v.am am mai multer montaje di acestea recuperate de la becurile arse.

    Reply
    • Pai uite cum am putea face: tu extragi schema originala, spui exact ce banda de led-uri vrei sa folosesi (sau ce curent vrei sa ai prin ea) si eu o sa vad ce pot face. Daca iese ceva, o sa postez schema in sectiunea Scheme electronice la cerere.

      Reply
  7. Hmm…. acele persoane care declara ca au obtinut o reducere semnificativa a consumului nici macar nu exista in realitate, sunt postari facute de cei care au site-ul fantoma, fara date de contact, adica teparii….eu unu mereu am comandat 3-4 economizoare la adrese fictive, numai asa speram ca putem sa-i oprim pe acesti excroci din mediul online…:P

    Reply
  8. Aveti idee cat va costa lunar cele 5-6 “led-uri” din intrarupatoare? Am pus in ghilimele pentru ca de cele mai multe ori nu sunt led-uri, ci becuri foarte mici, cu descarcare in gaz inert. “Energofagii” aia consuma toti cam o jumatate de kW pe luna, deci cam un leu.
    In alta ordine de idei, Ciprian vezi ca si tu ca si multa lume aveti tendinta de a da crezare celor scrise pe cutiile “becurilor economice”, indiferent daca sunt in tehnologie LED sau nu.
    – In primul rand nu trebuie comparate puterile electrice, ci intensitatile luminoase, care se masoara in lumeni. Unii producatori nici nu le mentioneaza, tocmai pentru a nu putea face comparatie intre becuri.
    – In al doilea rand, becurile cu led produc fascicule de lumina, in timp ce toate celelalte produc lumina omnidirectionala. Frumusetea marketingului provine din faptul ca intensitatile luminoase a becurilor ar trebui masurate intr-o oglinda parabolica, cu becul aflat in focar. Lucru care nu se intampla insa, ci se fac doar masurari directe, pe celula exponometrului pozitionata la o anumita distanta de bec. Daca ati incercat vreodata, nu-i asa ca un bec cu led de 6W parca nu produce nici pe departe tot atata lumina cat unul cu incandescenta de 60W? Ba mai mult, se preteaza doar pentru camere inalte, unde efectele de alternanta a luminii cu umbrele (ca urmare a faptului ca lumina nu este omnidirectionala si nu este uniforma) nu oboseste ochii. Tocmai din acest motiv in ultima vreme au inceput sa tot apara becuri cu led cu celulele distribuite de jur-imprejur. Desi nu ne dam seama, privirea noastra ajunge nu doar pe zonele luminate ale unei camere, ci si pe cele intunecoase. Cu cat diferentele sunt mai mari, cu atat mai mult va “puneti la treaba” ochii.
    – In cel de-al treilea rand, nu uitati de o alta caracteristica a luminii: temperatura de culoare. Ochiul uman este obisnuit cu lumina galbena (temperatura de culoare mai mare) pentru ca de-a lungul evolutiei am folosit lumina solara, care este lumina galbena. Becurile cu descarcare in gaze inerte (asa-numitele becuri sau tuburi cu neon), cele cu led (standard) si alte cateva produc lumina alba, pe care ochiul o percepe semnificativ mai intensa decat cea galbena, dar si mai obositoare.
    Dar gata, ma opresc aici, pentru deja am transformat un comentariu intr-o poveste.

    Reply
    • – nu consider ca poti numi “energofag” niste becuri care intr-o luna consuma abia de 1 RON. Este un consum si ala, dar hai sa nu masuram rahatul cu ata :);
      – iti dau dreptate cand spui ca cel mai corect mod de a stabili ce bec iti trebuie este sa compari intensitatile luminoase (exprimate in lumeni, luncsi etc.). Drept dovada, tocmai acest mod l-am recomandat in materialul care-l ofer cadou la abonare. Insa din experienta mea am observat ca nici cu metoda alegerii in functie de putere nu dai gres. Bineinteles, cel mai corect sfat ar fi sa recomand omului sa ia fiecare bec de care e interesat si sa-l duca intr-un laborator specializat. Insa 100% corect nu e mereu chiar practic.
      – ce spui tu despre suprafata radianta iar este corect, insa doar cei foarte interesati de calitatea luminii si-ar bate capul cu asa ceva. Nu contest ca nu ar fi si asta un lucru important, insa exista un miliard de lucruri importante in viata. Neavand timp sa ne ocupam de toate lucrurile importante, incercam sa le prioritizam cum credem mai bine. Ei bine, exact asta incerc si eu sa fac.
      – in legatura cu temperatura de culoare, din nou ai dreptate. Insa, sa nu uitam ca articolul este despre reducerea consumului de energie electrica si nu despre teoria surselor de iluminat. Nu imi permit sa abordez detalii despre orice in afara de subiectul principal, pentru ca ar rezulta un talmes balmes.
      – din partea mea poti sa povestesti cat poftesti, atata timp cat esti pe subiect si nu bati campii. Si nu, nu bati campii ;).

      Reply
  9. Perfect de acord.
    Aş dori să întăresc faptul că aparatele elctronice şi electrocasnice consumă energie şi atunci când sunt închise (conectate la priză, bineînţeles). Furnizorii de energie electrică au montate în prezent contoare moderne, care înregistrează chiar şi consumul ledurilor de le întrerupătoare!.

    Reply
    • Stiu. Insa consumul din perioada de stand by este extrem de mic (nu cred ca valoreaza mai mult de 2-3 RON pe luna) asa ca personal nu cred ca merita sa tinem cont de el.

      Reply
      • Salutare la toata lumea . Mda TV ul meu cu tub catodic consuma 28 mA .deci 28 mA x 230 v =6.44 Kw / ora Am becuri economice si becuri cu Leduri . Luna trecuta am consumat 87 Kw si am platit 62,60 lei (cu ab. radio- tv ) As vrea sa va spun ca exista circuite ” overunite ” care face o mare economie de energie electrica . Eu la astea lucrez acum ex. . https://youtu.be/KLbfmcjGsQM si altele scrieti lui google overunity circuit sau altele .Ei dar mai avem timp . Apropo : stiti ca exista lanterna autoalimentata o pornesti cu o baterie de 9 v, apoi indepartezi bateria si ea se autoalimenteaza singura . ce scoate 30 Watti asta are schema electronica dar pentru mine este mai complicata mai ales ca nu cunosc lb. Engleza ? Iuliu19

        Reply
      • Salutare la toata lumea . Da Dl. Ciprian Atanasoaiei a spus energie din nimic nu exista . Are perfecta dreptate, dar energie din cosmos exista in California este un oras alimentat din cosmos . Citeste “cele 10 secrete a lui Nicolae Tesla si o sa iti schimbi parerea.
        Eu personal am construit un ‘” Joule Thief ” pe un tor de ferita luat de la o sursa defecta de calculator de 25 mm. ,pe ea am bobinat 23 sp + 23 sp. , un tz 2N3055. 32 ohmi intre baza si bobina primara sama de 0.35 mm diametru am alimentat cu 1,5 v de la o sursa stabilizata si intre colector si emiter am legat un bec led de 12 v /3 wati . care mai si lumineaza . Iar consumul (luat tensiunea pe o rezistent de 1 ohm,legata in serie cu sursa ) este de 67 Salutare la toata lumea . Da Dl. Ciprian Atanasoaiei a spus energie din nimic nu exista . Are perfecta dreptate, dar energie din cosmos exista in California este un oras alimentat din cosmos . Citeste “cele 10 secrete a lui Nicolae Tesla si o sa iti schimbi parerea.
        Eu personal am construit un ‘” Joule Thief ” pe un tor de ferita luat de la o sursa defecta de calculator de 25 mm. ,pe ea am bobinat 23 sp + 23 sp. , un tz 2N3055. 32 ohmi intre baza si bobina primara sama de 0.35 mm diametru am alimentat cu 1,5 v de la o sursa stabilizata si intre colector si emiter am legat un bec led de 12 v /3 wati . care mai si lumineaza . Iar consumul (luat tensiunea pe o rezistent de 1 ohm,legata in serie cu sursa ) este de 67 mA. te rog sa calculezi singur ,ce castig are accest montaj electronic .
        Iar fonarica acula este aici https://youtu.be/J6R4RbkeJ0A si nu este de vanzare . Daca nu stiai exista montaje ce lucreaza cu eclator si legatura (IMPAMANTARE) la 2000 volti dar atentie deranjeaza aparatura electronica si exista riscul de electocutare ..Te poti uita pe net
        Mda am incurca wattul cu Kilowattul .
        mA. te rog sa calculezi singur ,ce castig are accest montaj electronic .
        Iar fonarica acula este aici https://youtu.be/J6R4RbkeJ0A si nu este de vanzare . Daca nu stiai exista montaje ce lucreaza cu eclator si legatura (IMPAMANTARE) la 2000 volti dar atentie deranjeaza aparatura electronica si exista riscul de electocutare ..Te poti uita pe net ;
        Despre generatorul lui Vladimir Pantiuhov .
        Mda am incurca wattul cu Kilowattul .
        Va suparati daca va intreb ce meserie aveti ? Eu sunt electrician – electronist si am absolvit scoala tehnica in anul 1958 . Da acum 57 de ani .
        Cu stima Iuliu

        Reply
        • Nu contest ca se poate extrage energie din radiatia cosmica insa asta nu face parte deloc din subiectul articolului. Daca vrei sa-ti popularizezi ideea, scrie un articol bine explicat din punct de vedere tehnic si daca o sa-l consider suficient de util o sa-l public trecandu-te pe tine ca autor. Si acolo o sa putem discuta despre acel subiect pana si ultima stea din cosmos se va fi racit :).

          Daca pe mine ma intrebai ce meserie am, iti raspund ca in contract-ul meu de munca scrie hardware enginer.

          Reply
  10. Umila ta parere, este o parere corecta !
    Compensarea factorului de putere la un consumator casnic ? In Romania ?
    Am vazut mii de contoare, si pe toate scria ENERGIE ACTIVA. Asadar nu avem ce “compensa” acasa.
    Nu gresesti nimic in tot ce ai afirmat mai sus.
    Succes in continuare !
    Doru.

    Reply
    • Multumesc Ciprian, pentru raspunsul detaliat si corect, pe care l-am intuit si eu. Ma intreb insa , ce fel de persoane pot fi (daca intr-adevar sunt) cei care au putut sa afirme ca au obtinut o reducere aproape la jumatate, a consumului,si asta datorita acelui “aparat minune”. Oricum, inventatorul poate aspira la un Nobel pentru…..

      Reply
      • Buna ziua
        Nu va mai chinuiti cu reducerea consumului de energie prin metode clasice,potrivite cu interesul marilor corpoartii din industria energetica,petrol si gaze pentru ca alte metode au fost suprimate inca de pe vremea lui Tesla.
        Doar alte produse daca vor vedea lumina zilei pot face reducerea consumului de energie electrica consumata.
        Personal am inventat un calorifer care consuma de zece ori mai putina energie electrica fata de un calorifer clasic fie ca este electric cu rezistente,infrared,sau centrale termice cu combustibil fosil.
        Din ccea ce vad este dificil sa gasesc un investitor sa puna inventia in practica.Acest tip de calorifer fara rezestente electrice sau alte obligatii clasice menite sa exploateze lumea de catre…,este totusi mic fata de o noua centrala termica care nu consuma energie de nici un fel dar produce agent termic la 80 grade C si apa calda menajera,si la care difera fundamental conceptul de producere a energie termice fata de sistemele actuale,care sunt pe piata marilor corporatii,si a marilor monopoluri de putere.
        In continuare am sa vad daca din partea unora chiar exista interes pentru scaderea drastica a consumului de energie electrica pentru energie termica si apa calda menajera.
        Cloriferul este pe o masa de testare si consuma 200 W, pentru o temperatura de 60 grade C,iar centrala termica fara consum de energie este in lucru.

        Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.