În această secţiune vei găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre electronică.
Ai şi tu întrebări despre electronică şi nu ai găsit încă răspunsuri satisfăcătoare la ele ? Intră la secţiunea Contact şi lasă un mesaj în care să-mi spui tot ceea ce ai vrea să afli. În cazul în care întrebările tale sunt suficient de des întâlnite, răspunsurile la ele vor fi publicate aici, în secţiunea de Întrebări şi răspunsuri.
Ce este un semnal (audio) ?
Un semnal reprezintă orice mărime fizică ce poartă cu ea o anumită cantitate de informaţie. În aceste condiţii putem spune că un semnal audio reprezintă o tensiune electrică care poartă cu ea informaţii legate de amplitudinea, frecvenţa, forma de undă şi toate celelalte caracteristici ale semnalului audio respectiv.
Salut ma poti ajuta cu un circuit pentru controlul unui motor pas cu pas bipolar.Multumesc.
Salut se poate sa alimentez un tda 2030 la un amperaj de 5 amperi, vad ca in daschet scrie 3 amperi , astept respuns??/
“astept respuns??/”
De unde sa stiu eu 🙂 ?
Ce senzor îmi trebuie pt a detecta o doza de suc
Salut am nevoie la un proiect pt comanda unui cilindru pneumatic si am nevoie de un senzor pt a detecta o doza de suc si nu stiu de care trebuie.Si in momentul cand senzorul imi detecteaza doza sa primeasca semnal microcalculatorul arduino si dupa aceea sa-mi transmita un semnal electric prin intermediul a relee si dupa sa-mi deschida electrovalva distribuitorului si dupa care sa-mi transmita un semnal pneumatic spre cilindru.Multumesc.
Reformuleaza.
Salut sunt incepator in acest domeniu poti sa-mi explici pe intelesul meu cum functioneaza un condensator .Multumesc
Am explicat deja o data. Spune ce n-ai inteles si vedem dupa.
Salut poti sa-mi explici ce este cu tensiunea la un condensator ca am vazut la un condensator electrolitic 100v si nu-mi dau seama.Multumesc.
Probabil pot. Numai ca nu inteles ce nu-ti dai seama :).
salut am nevoie la un proiect pt a controla turatia unui motor de cc de la distanta folosind radio frecventa.Multumesc.
http://www.engineersgarage.com/contribution/wireless-dc-motor-speed-control-using-ir-ic555
Salut!
Ma numesc Nicu,sunt din Barlad dar de ceva vreme traiesc si muncesc in Anglia.
Problema mea este urmatoarea:
Am un iptv ,mai exact mag 250,cu care incerc sa urmaresc programe romanesti online. Pana la un punct sunt toate bune ,am un playlist cu canalele preferate, imaginea e super chiar daca urmaresc prin internet nu prin antena. Problema e ca mai mult de 20 sec. nu ruleaza nici un canal. Se blocheaza ,dupa care trebuie sa-i dau ok din nou din telecomanda si iar aceeasi poveste.
As avea nevoie de un sfat cum si ce ar trebui sa schimb sau sa setez. Precizez ca nu sunt prea priceput in ale informaticii sau electronicii.
Multumesc mult!
Numai bine!
Salut.
Nu am avut de a face cu IP TV.
salut am nevoie de schema pentru a controla turatia unui motor de curent continuu mic.Multumesc
http://www.schemeelectronice.com/323/regulator-motor-cc-curent-continuu/
cum functioneaza condensatorii si ce rol au
https://hobbytronica.ro/capacitatea-inductanta-si-rezistenta-electrica/
cum functioneaza tranzistorii mosfet
https://hobbytronica.ro/despre-tranzistor-principii-fizice-de-functionare/
salut
am o intrebare?
Salut Ciprian!
Am doua intrebari:
1.de unde pot afla ca un motor este facut pentru alimentarea in reteaua monofazata sau trifazata, adica cum recunosc un motor trifazat sau un motor monofazat? Deoarece am auzit ca un motor trifazat se poate alimenta la reteaua monofazata, si acum nu stiu ce motor am acasa, un motor trifazat sau un motor monofazat.
2.Am acasa un motor pentru macinat porumb (defapt este motorul de care ti-am spus mai de vreme) din pacate lipseste placuta cu datele acestuia. Am primit motorul cu condensatori legate cum trebuie, dar la pornire merge foarte lent si cu timpul incepe sa creasca turatia acestuia pana cand ajunge la turatia nominala, si la inceput consuma aproximativ 10, 11 amperi timp de 3-4 secunde pana cand ajunge la turatia normala si atunci curentul scade la aproximativ 1-1,5 amperi, valoarea condensatoarelor legate in paralel cu motorul au in jur de 80-85 de uf, M-am hotarat sa cumpar un condensator cu valoare mai mare 100 de uf si cu acesta am vrut sa micsorez curentul de pornire de 10-11 amperi, adica am vrut sa micsorez timpul pana cand motorul se tureaza la normal, dar am observat ca prima data cand motorul era legat cu condensatorii de 80-85 de uf intensitatea a fost la pornire 10-11 de amperi timp de 3-4 secunde iar dupa ce a ajuns la turatia normala intensitatea a scazut la 1-1,5 amperi (masurarile astea afost facute la mers in gol), iar la celalalt condensator de 100 de uf la inceput intensitatea era 10-11 amperi timp de apx. 0,1 secunde (deci a pornit usor si repede) dar cand a ajuns la turatia normala voloarea intensitatii curentului avea in jur de 3-4 amperi.
Intrebarea este: la legarea condensatorului cu capacitatea mai mare LA TURATIA NORMALA dece cere mai mult curent decat la legarea condensatoarelor cu capacitatea mai mica de 80-85 uf la turatia normala? Si care este varianta mai buna? Nu vreau ca bobinajul motorului sa arda din cauza amperajului mare.
Multumesc anticipat!
1. Daca are 6 borne (adica 3 perechi de capete de bobine) e trifazat. Daca are mai putin de 6 borne cel mai probabil e monofazat.
2. Atunci cand ai adaugat acel condensator ai modificat factorul de putere al motorului. Varianta mai buna e cea in care motorul trage cel mai putin curent dupa ce a pornit.
salut
eu am o mica intrebare
Bu articol a vazut si chestii valoroase ,care de multe ori le ignoram tee ne o tot asa
Salut,am un transformator cu mai multe iesiri.Stiu care sun tensiunile la acele iesiri.Cum calculez care este tensiunea la iesire dupa puntea redresoare?
Salut.
Inmultesti tensiune alternativa cu 1.41 si din ce rezulta scazi 1,2V (adica tensiunea care se pierde pe puntea redresoare).
Salu Ciprian! As vrea sa imi spui, te rog, de unde pot cumpara sarma de cupru subtire, tranzistoare, diode,rezistoare etc din Iasi?
Salut !
Sarma de cupru nu stiu decat ca se gaseste la http://www.tme.ro. In rest, piese gasesti la:
– Dioda (Bdul. Independentei, Nr. 18, Bl. Y 1, Et. P, Tel. 0232 211 672, 074 259 9893);
– General Systems (General Systems SRL Str. Arcu, Nr. 3-5, Et. Dsol, Tel. 0232 216 393, 0720.017.912)
– Alfa si Omega (STR. FLORILOR 30-32 C, Tel. 0232223504, 0232224683, 0332405413, 0722656682).
Spor 😉 !
Salut Ciprian, am o instalatie trifazica de 5kw putere dar am motoare active de 25kw putere , ce as putea sa fac sa functionez normal? Multumesc
Salut.
Sa faci un upgrade la o instalatie trifazata de putere mai mare. Dar costa si de aceea nu cred ca vrei asta :D.
Atat timp cat ceea ce antrenezi cu acele motoare nu le forteaza sa consume mai mult de 5kw, nu e o problema daca ai motoare mai puternice decat iti poate oferi instalatia electrica.
Revino cu niste detalii despre ce vrei sa faci mai exact cu acele motoare ca poate asa imi vine vreo idee mai practica.
Sunt doua motoare de 5.5 si 11kw care le folosesc la moara pentru malai respectiv furaj pentru animale .
problema este in momentul in care pornesc motorul de 11kw , toate becurile vecinilor isi scad intensitatea.
In viitorul apropiat as vrea sa cumpar o moara de grau si va fi cel putin doua motoare in plus. Multumesc .
Salut.
Pai parca aveai motoare de 25kW. Acum ai de 5 si de 11 ?
Daca motoarele tale sunt legate in triunghi atunci ai putea cumpara un comutator stea triunghi, ca de exemplu asta http://www.celon.ro/automatizari-industriale-1430/separatoare-de-sarcina-2301/intrerupatoare-manuale-3317/intrerupatoare-motoare-3324/comutator-stea-triunghi-pentru-motor-400v-50hz-160a-15kw-88x88mm-tkm-16c-tracon-599140.html
La pornire comutatorul ar tine motorul conectat in stea si atunci ar consuma mai putin. Dupa ce a pornit, comutatorul iti permite sa-l legi inapoi in triunghi.
Totusi, daca ai consumatori asa de mari si te gandesti sa mai adaugi si altii, nu crezi ca ar fi cazul sa te gandesti si la o instalatie electrica mai solida ?
Cand am zis 25kw am calculat si motorul pentru moara de grau. Voi schimba si instalatia electrica dar cum am mai zis problema mea sunt vecinii, nu as vrea sa I mai supar☺. As vrea sa fie totul legal si corect. Multumesc
De la Iasi nu trebuie sa ti faci probleme, “sarma” moldo e cea mai ieftina .Asta ptr.ca si eu sant de prin partile Radautiului……nu te supara ptr .gluma. N.Ursachi Timisoara
buna Ciprian !
as vrea sa stiu daca se poate sa imi spui care este diferenta intre aceste tipuri de pcb
cablaj fotosensibil pozitiv , cablaj laminat si cablaj simplu placat(pe o parte sau pe ambele)
as vrea sa stiu care sunt mai rezistente si cu care se lucreaza mai usor
In primul rand, toate sunt la fel de rezistente.
Apoi:
– cablaj laminat inseamna o placa dintr-un material izolator care are o fata acoperita cu o folie de cupru (cablaj simplu placat) sau doua folii de cupru ( cablaj dublu placat – adica placat pe ambele fete);
– cablaj fotosensibil inseamna un cablaj la fel ca cele de care am vorbit mai sus insa care are in plus un strat dintr-un material fotosensibil care permite realizarea cablajelor imprimate prin metoda foto (http://ipr-tehnica.blogspot.ro/2013/02/realizare-cablaje-imprimate-metoda-foto.html )
De lucrat cel mai usor se lucreaza cu cele simple placate.
Ciprian poti sa imi spui cateva formule pentru a afla de cat sa fie condensatorul de filtrare pentru un transformator? (as dori sa faci si un calculator pentru transformatoare, poate ajuta mai mult persoanele ce acceseaza site-ul)
Multumesc mult!!!!
Salut.
Uite aici un calculator bun pentru ce ai tu nevoie: http://www.changpuak.ch/electronics/power_supply_design.php
O sa tin cont de sugestia ta.
Cu bine,
Ciprian
Salut!
Am sa pun o intrebare care nu are nicio legatura cu electronica, dar as dori sa-mi spui daca functioneaza. Este vorba despre bobina Tesla, din ce stiu eu o bobina Tesla functioneaza in curent alternativ, dar cel din video-ul urmator spune ca poti crea o bobina Tesla cu o sursa de curent continuu. El spune ca daca pui un tranzistor si il legi cum este si in video, acesta va face din curent continuu in curent alternativ adica semnalul de pe Baza apare si dispare odata cu frecventa tranzistorului. Eu zic ca jumatate de adevar este pt ca cand am facut o schema asemanatoare si langa secundar am apropiat un led, ledul conectat in circuit (pus acolo doar pt a vedea daca se aprinde, daca schema este functioneaza) isi pierdea din intensitate, ceea ce rezulta ca acolo era un camp magnetic variabil, dar destul de slab incat sa nu-mi aprinda mie ledul din apropiere, dar in acelasi timp ledul din circuit isi pierdea din intensitate cand celalalt led il apropiam de bobina.
Am facut aceasta schema: https://www.youtube.com/watch?v=iMoDAspGPPc
Acesta e videoul in care spune cum functioneaza in primele minute ale videoului: https://www.youtube.com/watch?v=ioRBvUIrhqw;
Al doilea video care explica: https://www.youtube.com/watch?v=KzSoabcQYMg;
Infasurarea secundara chiar daca nu este legata la circuit, ei spun ca contactul cu aerul formeaza un fel de capacitate parazita.
Stiu ca nu are legatura cu electronica (foloseste un tranzistor, deci tot e putin electronic pe acolo), dar as vrea sa-ti spui punctul tau de vedere despre acesta schema.
P.S. La mine in schema nu dura foarte mult si transformatorul se incalzea si gata si cu circuitul.
Nu inteleg cum cei din video le merg. Deci ai putea sa-mi explici s-ar putea sa fie fake?
O zi buna!
O bobina Tesla este in esenta un transformator si poate functiona si cu impulsuri de curent continuu. Asa ca indiferent cu ce creezi acele impulsuri (tranzistor sau altceva) DACA schema este corect dimensionata, nu vad de ce nu ar merge.
Mai departe zau ca nu am inteles ce ai vrut sa spui. O schema “asemanatoare” pentru tine, poate fi in realitate foarte diferita. Ai apropiat un led de ceva si vrei sa se aprinda ?
Sunt momentat intr-o tara in care nu merge deloc bine net-ul asa ca nu stau sa ma uit la clipuri.
“Tesla coil” nu este ceva science & fiction, este doar un oscilator care comanda un transformator ridicator. Daca tie nu-ti merge, cel mai probabil ai de a face cu o schema sau cu un transformator prost proiectate.
Salut! 1. Spune-mi de ce avem nevoie de impamantare sau cum se cheama simbolul care este in scheme cel care are vreo 3 linii orizontale din ce in ce mai mici.
2. Daca am o sursa si pun acel simbol cu ce ma ajuta?
3. Eu cand ma gandesc la impamantare ma gandesc ca un fel de nul care va absorbi tot curentul deoarece are rezistenta 0? E corect?
4. Am vazut simbolul acesta in scheme si nu inteleg rostul lor, daca il scot ce se va intampla?
http://imgur.com/kYqAYmm
1. Din diverse motive, intre carcasa unui aparat si pamant apare uneori o anumita tensiune electric. Tu cum stai pe pamant, atunci cand atingi carcasa respectiva te “conectezi” la acea tensiune si deci te poti electrocuta. Daca insa legi un fir intre carcasa aia si pamant, acel fir va scurcircuita acea tensiune si astfel tu nu te vei mai electrocuta.
2. Daca pe un desen trag sau sterg o linie, cu ce ma ajuta ? Asa suna intrebarea ta. Reformuleaz-o !
3. Vezi punctul 1.
4. La care simbol te referi ? In link-ul ala sunt mai multe simboluri.
La desenul de mai sus ma refeream strict la simbolul de impamantare care este mai jos de Emitor. Fiind in scurtcircuit cum ai zis si tu, nu s-ar scurge tot curentul in impamantare, iar prin emitor nu ar mai circula niciun curent?
Am inteles care este motivul impamantarii, dar cand faci o simulare pe calculator trebuie sa pui si simbolul impamantarii?
Am inteles tranzistorul si cand vreau sa fac o simulare cu electronic workbench nu-mi merge am sa iti dau si link-ul cu imaginea sa-mi spui de ce nu merge. http://imgur.com/qjf6g0q.
P.S. Stii vreun program mai bun ca sa simulez?
Motivele care ar putea ca o carcasa sa fie in tensiune ar fi:
1. ceva nu este izolat si apare un curent prin atingerea a conductorului de carcasa.
2. curent alternativ, printr-un camp electromagnetic care genereaza o tensiune electromotoare (aici ar trebuie sa fie o bobina, cum e la transformator, curentii turbionari).
Ar mai putea fi alte motive?
Spuneam ca in scurtcircuit cu pamantul se afla doar masa circuitului. Toate celelalte tensiuni din interiorul circuitului exista fie ca ai fie ca nu ai impamantare. Daca iau o baterie si ii leg minusul la impamantare, asta inseamna ca tot “curentul” din ea se duce in pamant 🙂 ?
Simularea ta nu merge pentru ca sursele de alimentare sunt conectate invers de cum ar trebui. Nu fac simulari si deci nu stiu ce sa-ti recomand. Prefer sa fac montajul si sa il testez in real world.
1. Da. Sau cand in aparat apare condensul.
2. Riscul de electrocutare e oricum foarte mic in acest caz, dar daca vrei, putem sa-l punem la numaratoare.
Pe langa cele mentionate de tine, in curent alternativ se adauga si efectul capacitatilor parazite. De exemplu, ai o suprafata metalica conectata la faza retelei de 220V/50Hz si suprafata carcasei aparatului. Ele formeaza un condensator prin care tensiunea de 220V/50Hz poate sa apara si pe carcasa aparatului.
Daca simulatorul intr-adevar tine cont de “borna virtuala de impamantare”, atunci da, e bine sa adaugi si acel simbol.
Multumesc de raspuns.
Salut! am 2 led-uri de 6v fiecare care folosesc cate 2 baterii mici de ~200ma (cr2032), pot sa le leg in serie la o baterie de 9v clasica? Multumesc
Poti sa le legi insa sunt mari sanse sa lumineze foarte slab sau chiar deloc. Ar fi mai bine sa le legi in paralel pe bateria de 9V insa in acest caz ar trebui adaugata o rezistenta in serie cu fiecare led. Ce valoare sa aiba rezistenta ? Depinde de ce curent si ce tensiune de deschidere au led-urile tale.
Daca ai aceste date despre led-uri vezi ca la sectiunea “Calculator on-line” este un calculator special pentru asa ceva.
Succes !
Buna Riparian
As vrea sa stiu daca imi poti explica ce face reteaua de radioficare(acel transformator de iesire ) dintrun amplificator
buna Ciprian!!
imi cer scuze pentru greseala anterioara “Riparian” am scris cu tableta si avea autocorectare a textului
imi cer scuze!
Salut. Pentru a putea transmite semnalul electric de la iesirea amplificatorului pe distante mari si cu pierderi mici, se foloseste un transformator ridicator. Daca inaintea transformatorului puterea audio consta in tensiuni mici si curenti mari (care produc pierderi mari), dupa transformator aceeasi putere audio consta in tensiuni mari si curenti mici (care produc pierderi mult mai mici).
Bineinteles, la capatul celalalt. la boxa, este folosit un transformator coborator care face conversia in mod invers decat transformatorul din amplificator.
Salut Ciprian
Mi am o intrebare am amplificatorul pe 8 ohm si boxele pe 6 ohm este vreo problema in privinta diferentei ?
Teoretic ar trebui ca boxele si amplificatorul sa fie de aceeasi impedanta sau cel putin, amplificatorul sa poata suporta si impedante mai mici decat ale boxelor folosite.
Practic, daca nu vei folosi amplificatorul la maxim ar trebui sa mearga fara probleme si asa.
Amplificatorul are buton de reglare impendanta dar de la 8 ohm in sus de regula nul folosesc mai mult de 50% din volum
Multumesc.
Ma indoiesc ca are buton de reglare de impedanta. Poate de volum :).
Am spus ca daca nu-l folosesti la maxim merge si asa pentru ca atunci cand ii legi la iesire o impedanta mai mica decat cea minima, amplificatorul merge, insa cu un randament mai prost, adica se incalzeste ceva mai tare decat in mod normal.
In acelasi timp cred si distorsiunile, insa cum distorsiunile sunt si ele influentate de volumul la care folosesti amplificatorul, daca nu-l folosesti la maxim nu ma astept sa simti vreo diferenta de calitate a sunetului.
am facut o fotografie in spatele amplificatorului http://s13.postimg.org/wy5cv5bnr/WP_20150607_012_1.jpg ma refer la acel buton impendance selector este un amplificator kenwood kr-a5020
Atunci seteaza acel buton pe “Less than 8 ohm”. Nu cunosc acel amplificator asa ca nu-ti pot spune mai multe.
Ok multumesc.
Salut Ciprian
Revin cu acel amplificator am masurat transformatorul si are asa lungime 8cm latime 8cm si inaltime 7cm am luat in calcul cu tot cu bobina
iar pe cei 2 condensatori de linga radiatorul de racire specifica car avea 35 v si 4700 nF
Inca o fotografie a transformatorului http://s22.postimg.org/fh4x4zinl/WP_20150513_006.jpg
Mda, parerea mea este ca amplificatorul tau nu da mai mult de 50-60W.
Am niste boxe de 50w si cum trec de 75% din volum nu mai duce boxele oricum ati multumesc de ajutor
de fapt.incepe sa distorsioneze…iti da tie impresia ca nu mai duc.
Pai si atunci cand amplificatorul incepe sa distorsioneze, nu inseamna ca si-a atins limitele si “nu mai duce” ?
Salut
Am o intrebare la care caut un raspuns si nu dau de cap de loc nici pe internet nu gasesc specificati \
Am un amplificator audio marca Schneider 6391 pe tranzistori cel putin asa banuiesc
M-am uitat ce scrie pe ei pe 2 dintre ei scrie C1826 14G iar ceilalti 2 A768 14Y
As dori sa aflu ce putere scoate pe canal
Specific ca nu sunt cunoscator in electronica
Salut.
Cel mai bun indiciu despre puterea unui amplificator audio este tensiunea de alimentare a acestuia. Daca imi faci niste poze clare cu interiorul amplificatorului pot sa-ti spun unde sa masori aceasta tensiune.
Alt indiciu ar putea fi dat de eticheta spate a amplificatorului, acolo unde scrie (daca scrie 🙂 ) puterea consumata. Considerand un randament maxim de vreo 60%, asta ar insemna ca daca pe eticheta ar scrie ca aparatul are un consum de 100W, puterea de iesire maxima ar fi de 60W.
Pe spatele lui scrie asa 220v 50/60 hz 180w
Din ochi eu nu-i dau mai mult de 50W. Dar ca sa nu ne inselam, adauga pe poza trimisa si dimensiunile transformatorului. Cu ele o sa-mi pot da seama cam ce putere da traf-ul si implicit cat poate da amplificatorul tau.
OK Multumesc mult Ciprian o sa revin maine cu mai multe detali despre el o sal desfac din nou sil pozez in detaliu.
Poza amplificatorului este aceasta http://playhitro.ucoz.ro/WP_20150512_001.jpg
buna Ciprian !
astazi mi-a venit finalii si in loc de bd242c am primit bd242b ce spui are rost sa ii incerc sau mai rau fac.
Salut. Nu am verificat si in cazul asta, dar de regula diferenta dintre cele cu sufix “b”-ul in loc de “c” este ca primele au un factor de amplificare ceva mai mic. Oricum, trebuie sa mearga si cu o varianta si cu cealalta.
buna am revenit cu schema etajului final , desi m-am chinuit mult nu mia prea iesit asa de bine dar totusi .
http://s18.postimg.org/6mvx8c9i1/Untitled.png
rezistentele R5 si R10 sunt peste 200M nu stiu sigur de cat, multimetrul meu masoara max 200M
sper sa nu fi gresit ceva la schema
si faza cu becul nu prea am inteleso .
mersi mult ca ma ajuti !
Asa cum banuiam, placutele alea sunt doar partea de putere, iar partea de comanda e in alta parte.
Avand in vedere ca nu ai foarte multa experienta iar eu nu am schema aparatului tau, cel mai practic cred ca e sa verifici tranzistoarele sa vezi care mai sunt defecte. Dupa ce le inlocuiesti pe toate cele defecte, alimenteaza placa prin intermediul unui bec obisnuit de 100W/220V (pentru ca in cazul in care ceva e in neregula, becul va proteja montajul). Treaba asta o faci fara sarcina la iesire si fara semnal de intrare.
Apoi, daca becul nu se aprinde, verifici daca in masa si oricare din capetele rezistentelor de 0.33ohmi/5W ai o tensiune mai mica de +/- 100 mV. Daca da, atunci leaga o boxa la iesirea amplificatorului, baga semnal de intrare si fa o proba.
da am incercat sa reglez curentul in gol dar m-am ales cu un canal ars ce sa faci probabil nu am fost pe undeva atent asa ca din motive ca nu mai vreau sa bag banii in el o sa il las deoparte umpic de vreme
amplificatorul acesta este compus din: o placa de baza cu pe care sunt conectate aceste doua placute cu tranzistori de putere un transformator si inca o placuta cu egaalizatoarele acestui amplif.
sper ca acum am lamurit care este amplificatorul
Nu prea m-am lamurit, pentru ca nu stiu cum sunt conectate sau cum anume comunica modulele respective. Din ce banui, placile alea sunt doar etajul de putere al amplificatorului de putere. Si un sfat: ori o lasi balta de tot ori continui pana iti iese. Lasand-o “pe mai incolo” nu rezolva nimic, pentru ca si data viitoare cand vei intampina o problema vei tinde sa amani iar gasirea unei solutii.
Eu ma ofer sa te ajut. Pentru asta ia si scoate schema de pe fiecare din cele doua placute cu tranzistoare de putere. Acolo nu ai mai mult de 10 piese, nu e foarte greu de scos schema.
Nu e nevoie sa risti sa distrugi componente. Eu obisnuies sa folosesc limitate de curent cu bec, adica iau si inseriez un bec de 100W/220V pe alimentarea circuitului unde exista riscul de bum bum. Daca totul e in regula, becul ramane stins, daca insa e vreun scurtcircuit ceva nu se poate intampla nimic in afara de aprinderea becului.
buna, am incercat sa fac schema dar este foarete complicat cel putin pentru mine dar am pus o poza poate cu ajutorul ei ma poti orienta catre ce piese sa mai verific
http://s2.postimg.org/x1tl876vt/2015_03_17_367.jpg
si pana la urma unde ar trebui sa masor acea cadere de tensiune , cu bornele multimetrului pe capetele rezistente daca am inteles corect.
Acu cateva zile mi-ai arata niste poze in care erau niste placute pe care erau niste tranzisoare de putere. Eu am crezut ca alea amplificatoarele si de aia ti-am propus sa extragi schema de pe ele. Pana la urma care e amplificatorul ?
Da, tensiunea de care vorbeam in procedura de reglare a curentului de mers in gol o masori pe bornele rezistentei de 10 ohmi.
bun o sa incerc sa fac o schema , dar va dura ceva timp
buna !
am uitat sa spun ca am incercat ampliful , l-am conectat la telefon si imi scoate un “brum” la iesire si nimic alceva iar finali nu se incalzesc deloc ci doar prefinalul se incalzeste
o fi oare din cauza ca nu am reglat curentul in gol sau mai este vreo problema pe undeva prin amplificator
Reglarea curentului de mers in gol se face cu iesirea in gol si cu intrarea scurcircuitata la masa. Inseriezi pe alimentare (de preferat pe +) o rezistenta de putere de 10 ohmi si reglezi din semireglabil pana obtii pe rezistenta de 10 ohmi o cadere de tensiune de circa 500mV ceea ce conform legii lui Ohm ne spune ca avem un curent de I=0.5/10=0.05A=50mA. Daca nu poti sa obtii acei 50mA, ceva e in neregula (cel mai probabil ai si alte componente defecte).
Fara sa vad schema nu iti pot spune practic nimic decat sa cauti piese defecte si sa le inlocuiesti. Totusi, vad ca placile au putine piese. De ce nu extragi tu schema de pe ele ca s-o postezi aici 🙂 ?
niste poze:
http://s7.postimg.org/6yjt4ib1n/2015_03_12_346.jpg
http://s29.postimg.org/yjohegsdz/2015_03_12_350.jpg
schema nu o am si nu o gasesc nici pe internet
am terminat ampliful am montat totul la loc , dar problema este ca nu prea stiu cum sa reglez acel curent in gol
imi poti explica? depinde de la amplif la amplif de ceva anume? habar nu am.
Trimite o poza cu amplificatorul (sau daca o ai, trimite schema).
Hei, buna!
astazi au venit piesele comandate si rezistentele acelea le-am comandat la 3w si sunt umpic mai mari decat acelea vechi cred ca alea au fost de 2w .Dar are vreo problema ca pun mai mari?
iar la reglaj la tranzistori cum fac ii las asa cum au fost si la cei vechi nu?
Daca poti monta rezistentele, nu e nici o problema.
De fiecare data cand schimbi tranzistorii de putere ai unui amplificator trebuie sa reglezi din nou curentul de mers in gol.
da la asta ma refeream
mersi mult
mersi mult !
si daca tot dau comanda de mai multe pise am si un amplif care are ca integrat un tda 2030 care a crapat . Ce spui merge sa iau un tda 2030a
Daca intrebi daca TDA2030 poate fi inlocuit cu TDA2030A, raspunsul e da.
apropo amplificatorul cu rezistentele este un fisher ca-38 in care sau dus si finalii de aceea te-am intrebat de echivalenti
as fi foarte bucuros sa il aud , sper sa imi iasa ce am inceput
Rezistentele alea nu au mai mult de 2-3W asa ca cere de la magazin una de 0.33ohmi/3W.
Succes !
cele doua rosii
http://s13.postimg.org/lf5s1nbfb/2015_03_08_326.jpg
sper ca am pus bine imaginea
salut si mersi pentru raspunsul dat la intrebarea anterioara.
am o rezistenta pe care scrie ” .33 ohmi J-U ” iar cand le masor cu multimetru dat pe 200 ohmi imi arata 01,2 . este oare devaloriazata sau o fi insemnamd ceva acel punct inaintea lui 33
precizez ca sunt dintr-un amplificator in care sau ars finalii si mai sunt ceva rezistente fix la fel care sau prajit asa ca as vrea sa le inlocuiesc dar nu stiu ce sa cumpar
Acea rezistenta este de 0.33 ohmi. Pe scala de 200 ohmi aparatul de masura nu poate masura cu precizie decat rezistente care au cel putin cativa ohmi. Cand masori o rezistenta aparatul nu vede doar rezistenta de masurat ci si o serie de “rezistente parazite” date de rezistenta firelor de masura si rezistenta de contact dintre aceste fire si aparat dar si de rezistenta de contact dintre aceste fire si componenta de masurat. La rezistente mari, “rezistentele parazite” sunt cu mult mai mici decat rezistenta componentei si astfel eroarea de masura este neglijabila. Cand insa masori rezistente mici, “rezistentele parazite” devin comparabile cu rezistenta de masurat si atunci precizia de masura scade foarte mult.
Revenind la problema ta:
– te duci cu rezistenta prajita la magazin si lasi pe vanzator sa-si dea seama ce puterea avea, sau;
– daca amplificatorul tau avea mai putin de 20W/canal atunci poti inlocui acea rezistenta cu una de 2-3W, sau;
– daca amplificatorul tau avea intre 20 si 60W pe canal atunci poti folosi una de 5W, sau;
– daca amplificatorul tau avea peste 50-60W si folosea mai mult de o pereche de tranzistoare finale, putem presupune ca tot de 5W era acea rezistenta.
Sau imi poti trimite o poza in care sa se vada atat rezistenta cat si placa unde e ( sau era ) montata si poate imi dau mai bine seama atunci.
Buna Ciprian
Ciprian imi poti spune cum as putea sa aflu ce putere are o rezistenta in watii
Puterea unei rezistente e un parametru precizat de producator. Altfel e dificil de determinat. Ca idee, trebuie sa stii cam pana la ce temperatura poti incalzi acea rezistenta. Presupunand ca stii asta, bagi curent in acea rezistenta pana atingi acea temperatura maxima. Ei bine, puterea la care rezistenta atinge temperatura maxima este puterea ei (puterea maxima pe care o poate suporta.
Buna Ciprian
am un amplificator in care s-au dus finalii B1016 si D1407 si m-am informat de la altii ca tranzistorii BD242C si BD243C sunt buni ca echivaleti. Tu ce spui ? sunt buni sau nu are rost
m-am uitat si eu in specificatiile tehnice si nu prea vad diferente intre ei dar totusi vreau parerea unui expert.
Salut.
Din ce se vede in datasheet-urile lor si eu consider ca sunt echivalente. Numai sa ai grija ca BD-urile sa aiba sufixul C, asta insemnand ca respectivele suporta cea mai mare tensiune din gama lor (100V).
Salut!
Am un tv LCD Hannspree HSG1115 il bag in priza , se aprinde ledul rosu , apas pe pornire se face verde si nu se aprinde display , l-am desfacut si am incercat sa verific neoanele de la display , am verificat si invertorul si nu pot sa-mi dau seama daca merge sau nu. Tin sa precizez ca sunt incepator, as dori totusi daca se poate informatii mai “babesti”, stiu ce inseamna un tranzistor , cond , etc …..
Multumesc si astept un raspuns!
Salut.
La cate variante constructive sunt e foarte greu sa-ti spun unde sa te uiti exact. Pe langa asta, daca nu ai experienta nici cat sa iti dai seama daca acel invertor merge sau nu eu ma indoiesc ca-l vei putea repara singur, acum. Fara sa intelegi cum functioneaza anumite lucruri nu vad cum le-ai putea repara.
Sursa 715G4149-P01-H30-003U
Invertor 715G4091-P01-000-003U
Nu vine tensiune in invertor , in mufa cu 2 fire.
Pe sursa bazaie un transformator.acela de langa condensatorul mare.
Imi pare rau, fara schemele modulelor respective nu am cum sa-ti dau sfaturi de depanare.
Salut Ciprian . Am si eu o problema .Am o pompa sumersibila alimentare 230v careia ia bubuit condensatorul si nu mai stiu ce valuare are si nici unde a fost legat .Am 4 fire care vin de la pompa unu maro, unu negru ,unu gri si cel galben verde de impamintare . Cum pot face masuratori sa vad unde pot lega condensatorul si cum pot calcula ce condensator sa pun la loc ??MULTUMESC astept raspunsul tau
Fara sa vad despre ce e vorba e greu sa-mi dau cu parerea fara a bate campii :).
la pompa submersibila ii poti pune unul de cativa micro nepolarizat..sau recuperezi un condensator de la un motor.condensatorul se leaga in paralel cu sursa de alimentare respectiv cu motorul.
iti multumesc foarte mult Ciprian
buna Ciprian iti doresc un an nou fericit
astazi ma uitam pe internet la niste scheme de amplificatoare mai complexe si la unele rezistente scria ceva in gen 470R sau 0R33 5W
sau 4R7 2W si mai multe iar eu vreau sa stiu cati homi au si puterea maxima
Salut,
Un an nou mai bun si tie !
“R”-ul din acele notatii iti arata ca valoarea respectiva este exprimata in ohmi (daca in loc de “R” era “K”, era vorba de kiloohmi, iar daca era vorba de “M” era vorba de megaohmi).
In continuare, inlocuiesti “R” -ul, “K”-ul sau “M” ul cu o virgura. De exemplu 4R7 inseamna 4,7 ohmi, 4K7 inseamna 4,7 kilohmi (sau 4700 ohmi), 0R33 inseamna 0,33 ohmi si asa mai departe.
In privinta puterii unei rezistente, daca aceasta nu este specificata in schema, inseamna ca aceasta este de putere neglijabila si practic poti folosi o rezistenta de ce putere vrei. Daca insa puterea este specificata, atunci trebuie sa folosesti o rezistenta cu o putere cel putin la fel de mare cu cea specificata.
buna ciprian acum am o problma cu rezistorii
ce diferenta este intre doua rezistente ex am 2 rezistente de 100 ohm fiecare ,dar una dintre ele este mai mare decat cealanta
este vreo diferenta intre ele inafara de marime
salut !
In mod sigur, principala diferenta este in puterea maxima suportata. E posibil sa fie si alte diferente, insa fara sa am mai multe detalii despre ele nu pot sa-mi dau seama.
Iti multumesc !
acest lucru ma va ajuta foarte mult
nu condensatori ceramici care se bazeaza pe codul culorilor
cei care au pe ei scris un numar exemplu 104 sau B103M
Din codarea de care zici tu, din cate stiu eu, poti afla doar capacitatea nu si tensiunea de lucru. Codificarea de care zici se refera la valoarea in picofarazi si trebuie citita astfel:
– primele doua cifre se iau ca atare;
– ultima cifra arata cate zerouri trebuie sa mai adaugi dupa primele cifre.
De exemplu:
222, inseamna 22 + 2 zerouri = 2200pF, adica 2.2nF;
104, inseamna 10+ 4 zerouri = 100000 pF, adica 100nF sau 0.1uF;
Cand insa ultima cifra este 0, dupa primele doua cifre mai adaugi un singur 0. Deci practic cand ultima valoare e zero nu mai trebuie sa mai faci nici o transformare.
De exemplu:
100, inseamna, 100pF;
470, inseamna 470pF.
cum aflu cati microfarazi are si cati V suporta
Buna Ciprian!
Ai putea sa imi explici cum se calculeaza condensatarele ceramice?
Nu inteleg intrebarea. Reformuleaz-o !
Buna Ciprian! De curand m-am gandit sa imi fac un amplif cu tda pentru a castiga si eu ceva experienta in practica electronici.Am inceput sa caut pe internet niste scheme si am observat ca pe schita la condensatoare sciu 10nF 100nF …….. dar volti nu ne sunt specificati. Ce ar trebui sa fac sa ma iau dupa sursa de alimentare?
Pai depinde de tensiunile care apar in locurile din schema unde sunt montati. Daca nu-ti poti da seama de valoarea acelor tensiuni cel mai sigur iei si alegi condensatori care suporta tensiuni cel putin egale cu cea de alimentare.
Pai l am facut in laboratorul de electronica de la liceul Edmond Nicolau din Focsani unde l am verificat, dupa ce am luat schema am cautat pe cineva sa ma ajute si asa am ajuns acolo, si inca ceva nu am avut condensatori de 1 nf si am folosit de 2,2 nf oare asta sa fie cauza, oricum pana nu am inlocuit rezistentele nu a lucrat oscilatorul k i am facut testul pe frecventmetru
Din pacate am uitat sa fac montajul ala experimental. Insa sunt foarte sigur ca ar trebui sa mearga si cu valorile indicate de mine. Se poate vedea si aici http://www.electronics-tutorials.ws/waveforms/astable.html ca pentru o frecventa de 1khz ai nevoie de 220nF si de 3k3.
Apoi, cand te apuci de o schema, pai o faci cu exact valorile care sunt trecute in ea si abia dupa aia concluzionezi daca e buna sau nu. Ce alte valori ai mai schimbat fata de schema data de mine ?
Si nu in ultimul rand, te rog sa scrii romaneste (cu punct, virgula etc.)
Te rog imi desenezi o schema si o lista cu materiale? Eu sunt bucatar si tot ce stiu am invatat singur, vreau sa fac montajul. Multumesc anticipat
Salut. Uite schema de care vorbeam https://hobbytronica.ro/Diverse/schema%20cosmin.png . Succes !
Salut am construit schema dar nu a functionat, la osclator nu a fost buna valoarea rezistentelor 3k3. Si le am inocuit cu 39k si acum merge iar sistemul dioda condensator nu ridica tensiunea, ma poti ajuta?
De ce spui ca nu a fost buna valoarea de 3k3 ? Cum ai dedus ca “nu e buna” ? Si apoi cum ai dedus ca aia de 39K e buna ?
Pai ca sa fac montajul am fost ajutat de un inginer electronist care mi a spus k rezistentele nu au valoarea corespunzatoare de cand i am aratat schema iar dupa ce am inlocuit rezistenele a mers si ocilatorul,
Iar tensiunea la capete era undeva la 2,5 v iar eu am bagat 3,5 v, sincer nici eu nu stiu unde e problema
Nu am facut montajul insa eu sunt foarte sigur ca oscilatorul merge si cu valorile date de mine. Daca nu uit, o sa fac maine un oscilator cu valorile date de mine ca sa vad daca intr-adevar merge. Tot nu mi-ai zis cum ti-ai dat seama ca (,) cu valorile date de mine nu mergea si cu valorile date de tipul respectiv mergea ?
Dai un montaj
Salut, vreau sa alimentez un led de mare putere de 20 w respectiv 36 v dintr-o baterie de telefon de 3,7 v si 1,3 A, te rog daca poti sa imi un montaj si cateva explicatii. Multumesc anticipat
Led-ul tau zici ca are 20W iar bateria ta poate da doar 3.7Vx1.3A=4.81W. In concluzie,bateria ta nu poate oferi decat doar un sfert din puterea de care are nevoie led-ul tau ca sa functioneze normal. Gandeste-te la o sursa de alimentare care poate da cel putin 20w.
Pai vreau sa construesc un invertor sa imi ridice tensiunea dar din cate am inteles imi trebuie ceva care sa imi transforme din dc in ac iar eu nu cunosc piesele
Hai sa-ti explic altfel: bateria ta este ca un motor de trabant (mic si lesinat) iar led-ul tau este o masina de teren. Tu vrei o schema prin care sa legi motorul de trabant la masina de teren. Rezultatul va fi bineinteles o masina de teren care merge ca un trabant :d. In concluzie, orice schema de invertor ai folosi, bateria ta nu are destula putere pentru led-ul tau. Cauta o sursa de alimentare (baterie) mai puternica sau orienteaza-te spre un led de putere mai mica.
Vreau doar sa dau flash uri cu el
Poti incerca schema asta de multiplicator de tensiune http://sub.allaboutcircuits.com/images/03288.png. Schema cica vrea tensiune alternativa de 1khz pe care o poti obtine de la un oscilator de tip astabil (ai calculator pentru el aici https://hobbytronica.ro/circuit-basculat-astabil-cu-tranzistoare/ ). Avand in vedere ca oscilatorul nu poate da puteri oarte mari, e bine ca intre el si multiplicatorul de tensiune sa pui un etaj driver (de exemplu o pereche de tranzistoare NPN/PNP legate sa functioneze in contratimp. Daca vrei sa te apuci de montajul asta si nu te descurci cu explicatiile din mesajul asta, anunta-ma si o o sa-ti desenez o schema.
Am reusit sa il alimentez cu 4 baterii de 9 v 0, 25 A legate in serie
Poti sa imi explici (mai pe intelesul meu) “La ce se foloseste un rezistor intr-un circuit electric.” ? (elev clasa 10)
Multumesc.
Rezistoarele (sau rezistentele, cum li se mai zice) sunt niste componente prin care se controleaza intensitatea curentilor electrici din acel circuit. Cu alte cuvinte, rezistentele nu lasa acei curenti sa curga oricat de tare au ei chef, ci doar atat cat este nevoie pentru buna functionare a circuitului.