Contact

Contact Hobbytronica În acest moment, singurele căi de contact disponibile sunt cele on-line. Prin urmare, pentru orice fel de opinii, sugestii sau propuneri trimite un e-mail la adresa office@hobbytronica.ro.

186 thoughts on “Contact”

  1. Am incercat sa expediez un mesaj la adresa specificata mai sus, dar editorul meu de email o considera nevalabila. Va rog sa specificati o adresa de emai corecta, pentru a putea intra in legatura cu dv.

    Reply
  2. Buna ziua, este primul meu coment si sper sa nu va supar cu ceva. Ca o sugestie la dictionar la litera S ati putea adauga “suprasarcina”? Ce reprezinta, in ce conditii apare si cum poate fi evitata? Daca face obiectul, in caz contrar imi cer scuze.
    O zi cat mai placuta si este super site-ul!!!

    Reply
  3. Buna ziua . Am alimentat o bucatarie de vara de la garaj dar am probleme ca atunci cind porneste cuptorul electric scade si lumina la bec sau turatia la motorul de la hota. Mentionez ca daca lucrez in garaj am aceleasi probleme in bucatarie. Intrebarea este care este cauza si cum pot remedia problema in contextul in care frigiderul si televizorul sunt mai sensibile la ceste fluctuatii de tensiune.

    Reply
  4. Ciprian..sunt micro-incepator😄vreau o sugestie daca se poate. Am un circuit electric care este activat de un releu. Un circuit simplu..eventual să folosesc numai diode si tranzistoare..in care la un semnal să activez releul.. la urmatorul semnal vreau să dezactivez releul ..

    Reply
  5. Buna ziua
    Am un generator de 30kw trifazic are 4 borne 3 faze si unul nul si doresc sa stiu daca scade puterea generatorului daca eu vreau sa scot numai 220 v din el mai multe faze de 200 v
    Stima
    Dumitrel

    Reply
    • Buna ziua , Dumitrel, Generatorul tau are aceiasi putere indidiferent ca folosesti consumatori trifazati sa monofazati. Daca folosesti consumatori monofazati ,poti incarca fiecare faza cu un consum de 10 KW.

      Reply
  6. Buna seara. Am si eu o intrebare:
    Cum as putea afla care este defectul pe o placuta electronica?
    Am un aparat de paine care nu mai functioneaza, (cu doua placute electronice, una fiind cu un display, pe display ne mai aratand nimic) si nu stiu cum se verifica o placuta??

    Reply
  7. Salut Ciprian, frumos site, poti sa ma ajuti te rog pe mail cu schema refacuta al incarcatorului liniar acumulatori auto, multumesc

    Reply
  8. Felicitari Ciprian pentru acest site.
    Foarte bine explicat,pe intelesul tuturor.Imi place dar din pacate nu am avut posibilitatea sa studiez cand trebuia.De curand m-am hotarat sa o iau de la zero si sper sa invat si sa inteleg cat mai bine tot ce ai scris tu aici.Nu vreau sa ajung la nivel profesionist pentru ca stiu ca necesita ani se studiu,dar macar sa inteleg cum functioneaza.Iti multumesc inca odata pt acest site si astept cu nerabdare noi postari.Cu stima

    Reply
  9. hello colegii electronice un mic ajutor Am nevoie de o schema electrica pentru a face ELECTRONIC BOWLING BOTTLES, un “generator de impulsuri” cu tensiune și curent de reglementare pe U = 15-20V; I = 0.10-0.30mA și impulsuri la fiecare 10 secunde, iar sursa de alimentare a dispozitivului ar trebui să fie U = 12-24V, atunci când această schemă sau o schemă similară este publicată pe această pagină sau meniu direct în imbox. cu privire la Serbia.

    Reply
  10. Buna seara domnule Ciprian
    Am un motor de compresor aer de 220v, 1,5kw, 8A, 2850 RPM
    Sub Kw scrie CV2
    A avut un condesator de 30mf, motorul da sa porneasca dar nu porneste(tremura)
    Va rog sa imi spuneti daca valoarea condesatorului e corecta ? si daca nu, ce condesator ii trebuie?
    Ce problema poate sa aiba daca condesatorul e bun si motorul nu porneste?
    Va multumesc
    Emil Marin

    Reply
  11. Bună seara! Domnule Atănăsoaei, În 4 august 2016 spuneați că veți publica schema revizuită a încărcătorului pentru acumulatori auto după realizarea practică a montajului. Cu tot respectul, ați hotărât care este forma finală? Aș vrea să o realizez și eu.

    Reply
  12. Salut ciprian am si eu o nelamurire in privinta cu un inverter am facut schema data pe internet cu marca de tranzistori tip3055 si doresc sa mai adaug pentru putere si 2n3055 echivalentu cum as putea sa ai leg in serie sau paralel aici nu inteleg eu

    Reply
      • Ok am facut un inverter de la 12v la 220v 60w putere si e foarte mic ca wati merg becuri pana la 40wati as dori sa il aduc macar pana la 120wati si folosesc doi tranzistori tip3055 cu doua rezistente de 15omi 10wati si doua rezistente100omi10wati pentru tranzistori si doresc sa mai adaug doi tranzistori 2n3055 si am facut aceasi schema si doresc sa adaug 4 tranzistori dar nu stiu cum se leaga la inversoru meu ca sa ridic watii la120 daca ma puteti ajuta

        Reply
        • Omule, ce ai scris tu e o ciorba de cuvinte. Nu inteleg nimic. Ai luat niste cuvinte si le-ai trantit aici pur si simplu, fara virgula, fara punct, fara logica.

          Te rog nu mai comenta decat dupa ce inveti sa scrii.

          Reply
  13. Cum sunt la mare moda acum benzile cu led-uri. ar fi util un articol despre LED-urile RGB, ce sunt ele cum se alimenteaza,, ce inseamna PWM, ce este un controler RGB, ce face el si cum putem face …de exemplu…. 3 LED-uri SMD legate la 12 V sa lumineze frumos in mai mult de 3 culori.

    Reply
  14. Salut, aș vrea să învăț sa folosesc osciloscolpul. Ai putea sa faci un tutorial despre osciloscop sau sa îmi recomanzi ceva documentație?

    Reply
  15. Salut!Mai este valabil acest”Site”,ca nu mai vad activitate pe aici?Mai are rost sa punem intrebari sau nu mai e nimeni?!O zi buna va doresc!!!

    Reply
  16. Salut,dl.Ciprian!Am o intrebare:cum pot afla sesibilitatea unui instrument(echipaj mobil)de masura?Adica de cati miliamperi sau microamperi este instrumentul?Multumesc anticipat!

    Reply
    • Instrument de masura care masoara ce ? Greutate, viteza, radioactivitare, intensitate luminoasa, glicemie etc. 🙂 ?

      Si apoi, de ce te intereseaza sensibilitatea aparatului de masura ? Aceasta e mai mult treaba celui care il construieste. Pe utilizator il intereseaza doar rezultatul masurarii care este oferit de aparat direct in kg, psi, metri, m/s, lucsi sau ce masoara el.

      Reply
      • Poi tocmai asta e,vreau sa construiesc!Un miliampermetru,voltmetru cu diferite domenii de masura.Am recuperat niste instrumente de pe la magnetofoane,tunere radio,e.t.c!Intelegi d-ta?

        Reply
        • Am aparat de măsură digital,dar vreau să fac cu mâinile mele,unul analogic,de aia vreau să aflu sensibiltetea instrumentelor pe care le-am recuperat!

          Reply
          • Fara nici un fel de detalii despre ele nu-ti pot spune nimic.

            Apoi, fiind chestii vechi este foarte probabil sa fie decalibrate iar asta înseamnă ca daca vrei sa le folosești in aparate de masura care sa fie cat de cat precise, acele aparate trebuie calibrate luand ca referință alte aparate cu o precizie mai buna.

            In concluzie, in special daca esti începător eu nu-ti recomand sa iti bati capul cu vechituri

            P. S. pe instrumentele de masura cat de cat serioase sensibilitatea (aia care era valabila cand erau noi) ar trebui sa fie notata pe ele.

            Reply
            • Le-am dat de capat!Unul este de la mag.ZK-147=50microamperi,altul Tesla-B90=75 microA.;altul Tuner-“Electronica”=35microA.Urmeaza sa fac”sunturile”!Multumesc pentru raspuns!O zi buna si spor la”mesterit”!!!

              Reply
  17. Bune am cateva intrebari: 1) am 3 rezistenta legate in serie Vr1=10V, Vr2=8V iar tensiunea in circuit este 43V. Cat este Vr3?
    2) am 3 rezistente legate in paralel Ir1=5A, Ir2=4A, iar curentul in circut este 20A. Cat este Ir3?
    3) ce rol au puntile redresoare?

    Reply
  18. Salut!
    Am o baterie de masina pe care vreau sa o incarc. Detin o sursa de curent continuu 30V 10A realizata de mine si nu stiu daca o pot folosi la reincarcare. Din cate am inteles nu ii face bine la baterie deoarece este un curent liniar si ar trebui sa imi fac un redresor la care sa nu ii pun filtru, doar puntea redresare. Bateria din cate stiu contine acid sulfuric, o afecteaza cu ceva la reincarcarea cu curent continuu liniar sau trebuie obligatoriu sa folosesc un redresor?
    Multumesc anticipat!!

    Reply
  19. Buna seara,
    Sunt student la facultatea de Mecatronica si Robotica si vreau sa va multumesc pentru explicatiile referitoare la diverse componente de electronica.
    In cateva zile am un examen la care unul dintre cerinte suna in felul urmator:
    “Proiectati un circuit de temporizare care sa permita comutarea automata a starii unei lampi L(12v, 100mA) cu frecventa de 1hz. Alimentarea generala a circuitului se face de la o sursa de 24V.”
    Am tot cautat pe internet cum anume functioneaza acest temporizator, la facultate nu am facut aplicatii si totusi ni se cere la examen. Ma puteti ajuta cu informatii despre cum as putea sa rezolv o astfel de problema si care este modul de functionare al circuitului?
    Va multumesc anticipat!

    Reply
  20. Din punctul meu de vedere…am 49 de ani…este foarte bine ca esti polificat si te pricepi si la alte lucruri. Si eu , de nevoie a trebuit sa: zugravesc, sa invat instalatii sanitare, electrica auto(care nu se mai compara cu ce AM INVATAT LA Liceu),incluziv si mecanica auto. Nu mai vorbesc de ce-a fost inainte si, ce-i acum nu se compara cu ce-a fost inaite, avand in vedere ca eu in ultimul timp am fost sofer de tir, dar, pasiunea ramane. ELECTRONICA

    Reply
  21. Apropo(nu stiu daca m-am exprimat corect) dar pot sa va ajut daca aveti probleme privind electromecanica atat cc, ca, cat si despre motoarele pas cu pas.

    Reply
  22. Sut un pasionat de electronica, in anii 1988-1992 am lucrat ca electronist, depanator radio-tv;…erau alte vremuri unde trebuia sa construiesti antene ptr. canalul 5 Bulgari (fif) sau caalul 2 BG (uif) si amplificatoarele. In acel timp pe mine m-au pasionat foarte mult amplificatoarele audio si am construit vreo patru e care le-am si vandut. Acum ma interezeaza cum sa ma folosesc de componente din diverse montaje recuperate pentru utilizarea la anumite dispozitive mai vechi. Exemplu, cum sa folosessc un microcontroller TV la controlul volumului si celorlalte la un amplificator audio. P.S. nu am experienta in proiectare, doar in executie.

    Reply
  23. Pentru solicitanți de redresoare auto cea mai bună variant este bobinarea unui transformator cu ceva secțiune , bobinajul la primar să fie făcut cu prize intermediare începînd de la 180 V din 10 în 10 volți până la 260 V, secundarul să fie bobinat cu bară de cupru recuperate din electromotoarele auto și o punte redresoare de 50A. atenție mai trebui un dispozitiv care să zdruncine bacteria pentru arupe bulele de hydrogen sulfurat de pe plăci, realizat cu un electromotor de ștergător de parbriz cu un melc pe ax.
    Atenție curentul de incărcare se reglează din înfășurarea primară, iar în serie cu bacteria spun se fie conectat unul două becuri de 12, 24 V pentru a proteja bacteria !

    Reply
    • “ceva sectiune” (Cata sectiune ? un hectar, doua ?),
      “dispozitiv care să zdruncine bacteria” (Ciocan, bolovan, bata de basseball ?),
      “electromotor de ștergător de parbriz cu un melc pe ax” (De la ce masina ?),
      “bacteria” (Bacterii cu plumb, cu litiu sau din alea clasice cu carbon ?) etc.

      Faci misto sau vorbesti serios ?

      Pentru binele tuturor sper sa fie vorba de prima varianta.

      Reply
  24. Buna ziua domnule Ciprian!

    Va rog mult sa-mi spuneti daca e posibil sa cumpar de la dumneavoastra sau de la altcineva care construieste, un Capacimetru Acumulatori Auto.
    Nu ma pricep sa construiesc unul, nici timp nu am disponibil. M-am pricopsit cu o rulota echipata cu panou fotovoltaic, dar acumulatorul da semne de oboseala.
    As dori sa pot verifica cu un astfel de aparat daca merita sa incerc resuscitarea acumulatorului sau e musai sa cumpar unul nou.

    In alta ordine de idei am sansa sa intru in posesia a doi acumulatori de 150 Ah, curent de pornire 1000 A, recuperati de la un electrogenerator de 125 KVA. As vrea sa-i utilizez pentru o instalatie fotovoltaica care sa mai contina panouri de 250 W, un controler de 30A si un invertor de 1500 w (1000 w continuu) sinus pur pentru 220 v.
    Si aici as avea nevoie de verificarea capacitatii celor doi acumulatori, mai ales ca vor fi legati in serie pentru 24 v si ca ar trebuii sa fie cat de cat imperechiati (uzura echivalenta).
    Astfel, daca acumulatorii n-ar mai fi buni, as evita o cheltuiala inutila cu panourile si regulatorul.

    Multumesc anticipat pentru un raspuns!

    Cu stima,
    Radu
    Ploiesti

    Reply
    • Salut.

      Modulul electronic mi-ar fi relativ usor sa ti-l fac, insa de amplasat in carcasa (dar gauri, dat la pila etc.) nu-mi prea mai arde. Pe langa asta, costul modulului ar costa aproape cat un acumulator de 150Ah, asa ca daca ai nevoie de testat doar 2-3 acumulatoare, din punctul meu de vedere nu ar fi rentabila investitia.

      Reply
  25. Buna ziua,
    Domnule Ciprian Atănăsoae am citit despre dumneavoastra pe hobbytronica si mai ales articolul despre functionare bateriei auto. Va rog dati-mi un sfat in achizitionarea unui redresor auto.
    Am tot citit despre redresoare stiu ce presupune un redresor de 12V dar este foarte greu sa stiu ce sa cumpar. Sunt atatea pareri pro si contra incit am ajuns la concluzia ca mai bine cer un sfat.
    Marcile de pe piata majoritatea chinezisme sunt un pic dubioase. Nu sunt o persoana cu bani multi dar acesta achizitie doresc sa o fac cit mai chibzuita. Am inteles ca un redresor bun ar trebui sa aiba un ampermetru pentru a sti cat se incarca bateria, ceva protectii … etc.
    Cerindu-mi scuze daca va rapesc din timp va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat si o indrumare spre un produs de calitate..

    Va multumesc!
    Cu deosebit respect Eduard.
    O zi buna.

    Reply
    • Salut.

      Nu am lucrat cu zeci de brad-uri de incarcatoare ca sa-ti pot sugera unul sau altul.

      Poti sa faci o lista cu ce functii/performante ai nevoie, sa cauti oferte si sa mi le arati si mie pe cele care te intereseaza, si apoi iti pot spune parerea mea despre unul sau altul.

      Reply
  26. Domnule Ciprian, va felicit pentru activitatea dumneavoastra si doresc sa va expun o problema cu care ma confrunt. Sunt un pasionat de electronica, incepator, cu cateva montaje de pionerat realizate si interesat de producerea energiei alternative. Am dispozitiv numit MP SOLAR de 2500 W, cumparat din Taiwan, un invertor cu charger care-mi gestioneaza curentul electric al casei, mai exact cand am soare curentul de la panourile fotovoltaice imi incarca cateva baterii, pentru ca apoi sa fie consumat doar de instalatia de iluminat a casei, iara daca nu am soare si curentul din baterii se termina, invertorul trece singur pe reteaua de 220v. Am cumparat in toata casa becuri cu led totul a mers bine timp de vreo 7 luni, cand, de ceva vreme, softul invertorului imi semnaleaza ceva ciudat. Atunci cand aprind lustrele 5 la numar a cate 5 becuri fiecare HOFF E 14 bec led fantezie, imi apare o diferenta de 3 ori mai mare ca si consum intre puterea activa si puterea aparenta consumata. Daca sting 2 din cele 5 lustre cele 2 puteri se egalizeaza. Care sa fie cauza ? Ce se poate intampla? Cum pot sa rezolv problema aceasta? Curentul este generat de invertor si atunci cand aprind toate lustrele la invertor imi porneste un ventilator semn ca ceva nu-i convine. Tot iluminatul casei este adunat pe un cablu serios cu un stecher pe care-l bag in priza invertorului. Electricianul cand mi-a facut separarea la instalatia electrica a luminii de cea a prizelor mi-a spus sa respect pozitionarea corecta a stecherului, doar intr-o pozitie adica nul-ul si faza. Daca acest stecher este asezat pe inversin priza invertorului poate produce acele diferente de puteri? Nu stiu daca am fost inteles dar astept cu nerabdare un raspuns!

    Reply
    • Eu cred ca ai unele becuri stricate. Ia de proba si inlocuieste toate becurile din alea clasice, cu filament. Alea sunt pur rezistive si deci nu au cum provoca aparitia de putere reactiva.

      E posibil ca si invertorul sa arate aiurea putere reactiva (o fi ceva decalibrat prin el).

      Nu stiu cum e schema interna a invertorului tau dar in mod normal nu ar trebui sa conteze in ce pozitie bagi stecherul in priza.

      Reply
  27. Salut! Am vorbit acum ceva timp in urma de un amplificator de curent continuu sau alternativ. Adica am o baterie la care vreau sa-i pot regla tensiunea si puterea. De exemplu am o baterie de 12V si 10A si vreau sa-i maresc tensiunea la 50 de V. Mi se pare ca era un circuit integrat dar nu mai stiu cum se numea si ai facut si un tutorial despre el.

    Reply
    • Cred ca era vorba de MC34063. Insa cu el nu poti manipula decat 1,5A. Pentru mai mult trebuie adaugat si un tranzistor de putere si bineinteles trebuie reproiectata/testata schema de utilizare.

      Reply
    • Salut.

      Sursele de calculator au uneori un semireglabil de unde poti modifica valoarea tensiunii de 12V (adica in loc de 12V poti regla alta valoare).

      Daca nu are un astfel de semireglabil, nu te pot ajuta decat daca imi arati schema acelei surse.

      Reply
  28. Ziua Buna,

    Multumest pentru site, imi place sa invat lucruri noi iar aici e foarte bine explicat.

    Cu respect,
    Bogdan

    Reply
  29. Salut,CIPRIAN, cu deosebit respect as dorii sa stiu, daca ma poti ajuta cu niste detalii,sau eventuala o schema,privind un GENERATORUL AUTONOM care este pe internet,si e compus din,MOTOR ELECTRIC, UN VOLANT UN ALTERNATOR UN ACUMULATOR SI UN INVERTOR,cred ca iti dai seama, doresc sa construiesc un perpetuum mobile,pentru a genera energie electrica, la o centrala termica electrica de apartament,nu sunt de specialitate,cred ca se poate,chiar daca ai sa razi de mine,poate functiona pe PRINCIPIUL COMPENSARII FACTORULUI DE PUTERE,cu montarea unor condensatori la iesirea din acumulatorii.Acum te rog,respectuos,sa ma corectezi,privind puterea elementelor,din acest ansamblu,MOTORUL 3000trm.1,5kw VOLANT 10Kg ALTERNATOR 450A ACUMULATORI LITIUM POLIMER,12V.200Ax4Buc.INDUCTOR 10KW,CENTRALA TERMICA ELECTRICA PE INDUCTIE cred,,,, nustiu,,, consuma undeva la vreo 35A 7Kw, as putea sa ma insel.Cu deosebit respect,doresc un raspuns,asupra valorilor acestor elemente,cred ca functioneaza si cu un singur acumulator,trebuie doar mentinut echilibrul,privind consumul motorului,si randamentul de incarcare descarcare,dintre acumulator,si supracapacitori.ASTEPT UN RASPUNS pe adresa mea de mail si un nr,de tel.daca se poate pentru mai multe detalii,CU DEOSEBIT RESPECT,iti doresc o zi buna,si un viitor plin de reusite,SALUTARI.

    Reply
  30. Buna ziua, stimate domn! Va rog, daca doriti, sa ma ajutati cu o schema constructiva a unui ridicator/convertor de inalta tensiue, care sa genereze min 27 kV, uzual 30 kV, la un curent de sarcina foarte mic, necesar alimentarii placilor de incarcare/atragere electrostatica ale unui filtru de aer proiectat de mine. Mentionez ca mi-ar fi necesara o schema pe care sa pot sa o realizez acasa, unde nu detin aparate de masurare a inductantelor si nici a caracteristicilor magnetice ale miezurilor de ferita.
    Multa sanatate si primavara cu bucurii!

    Reply
  31. buna seara,am un motor trifazat de 18kw si 3000rot\min l-am legat la un intrerupator stea triunghi,inainte de a pune intrerupatorul stea triunghi era legat direct in triunghi si porneam asa cu el cu toate ca imi sarea disjunctorul de vreo 2 -3 ori si aveam legat un condensator la motor nu stiu de cati farazi este da dupa carcasa este mare cam de 50 cm inaltime,acum ca am legat intrerupatorul stea triunghi electricianul mi-a zis sa nu mai pun condensatorul ca numai este nevoie si daca il pun ard motorul.Va rog lamuritima sa il pun inapoi sau nu?

    Reply
      • am un motor trifazat de 18 kw si 3000rpm.l-a, folosit timp de 2 ani in triunghi si imi sareau disjunctoarele de 2.3 ori pana ajungea la turatia nominala,dupa 2 ani am achizitionat un condensator nu stiu de cati farazi este dar cert este ca pornea mult mai repede,numai sarea disjunctorul decat de vreo 2 ori,dupa alti 2 ani de utilizare in triunghi si cu condensator am cumparat un intrerupator stea triunghi iar electricianul care mi-a legat intrerupatorul mi.a zis ca numai este nevoie de condensator pentru-ca va arde motorul.Acum sunt un pic nedumerit si ma tem sa nu imi afecteze motorul fara condensator si plus de asta o sa creasca si consumul corect?sa il mai pun condensatorul la motor sau nu?multumesc

        Reply
        • Solutia in cazul tau era sa folosesti pornirea in stea si apoi comutarea in triunghi. Ai facut asta, ai vazut si tu ca nu mai sar disjunctoarele.

          In afara de faptul ca exista, nu mi-ai zis nimic de condensatorul ala (cat de mare e, unde l-ai legat etc.) Ca idee, de condensatoare ai avea nevoie doar ca sa compensezi factorul de putere. Dar fiind vorba de un motor trifazic, e nevoie de 3 condensatoare, nu de unul singur.

          P.S. scrie romaneste ! Daca tu nu faci efortul sa faci asta, nici eu nu o sa ma stradui sa deslusesc ce ai scris.

          Reply
          • mai romaneste de atat nu cred ca exista .M.am exprimat cat am putut eu de corect si cat mai pe intelesul tuturor,nu sunt electrician de profesie ca,daca eram numai postam intrebarea pe forum.Infine sa trecem la subiectul nostru de discutie.Condensatorul este unul vechi de pe la o statie de pompare a apelor romane si era folosit la un motor de 30kw habar nu am ce capacitate are pentru-ca nu scrie nimic pe el,la motor l-am legat fiecare borna la inceputul bobinei are 4 borne,am legat 3 la inceputul fiecarei bobine la motor si a 4 la masa pe motor.Vreau sa imi spuneti o parere daca mai este nevoie sa il leg,daca ma ajuta cu ceva in legatura cu factorul de putere si consum sau daca il tin legat la motor influenteaza negativ sau pozitiz motorului atata tot.multumesc foarte mult!!!

            Reply
            • Condensatorul tau nu e unul simplu ci este de fapt un triplu condensator (adica are in capsula 3 condensatoare). De aceea are 4 borne (si nu doar 2 cum are un condensator normal).

              Daca e bine sau nu sa-l lasi nu am date suficiente sa-ti pot spune. Insa daca ai contor de energie reactiva (care masoara KVAR) verifica in care situatie (cu sau fara condensator) contorul inregistreaza mai multa energie reactiva.

              Daca nu ai un astfel de contor, ia un clampmetru si leaga-l pe o faza de alimentare a motorului. Verifica in care situatie (cu sau fara condensator) consumul indicat de clampmetru este mai mic.

              Apoi, in functie de situatia in care vezi consum mai mic, alegi sa pastrezi sau nu condensatorul in circuit.

              Reply
              • multumesc foarte mult pentru informatii,chiar daca nu ma va ajuta la consum sau la factorul de putere daca il las legat la motor il va arde sau nu va influenta cu nimic motorul,ori va creste sau scade consumul.Contorul este unul care inregistreaza si energia reactiva

                Reply
  32. Te rog explica-mi la un cablu de energie care sunt elementele care creaza capacitatea acestuia, fata de un simplu conductor ?

    conductorul interior si ecranul acestuia ? conductorul si .. altceva ?

    Reply
    • Suprafata exterioara, lungimea acestuia, distanta fata de acel “simplu conductor” si permetivitatea dielectrica a materialului dintre “cablul de energie” si “conductorul simplu”.

      Reply
  33. Salut,

    As vrea sa te intreb cum as putea simula (intr-un program) circuitul din imaginea http://postimg.org/image/68ijxl4q1/
    Imi doresc sa aflu ce caderi de tensiune/putere am pe linii, in conditiile in care cunosc putere solicitata de consumatorii mei.

    Te rog ajuta-ma cu sfaturi legate de programe si parametrii simulez consumatorul.
    Multumesc,

    Reply
      • Va multumesc frumos,

        Am postat poza cu toate datele, stiu sa rezolv probleme “de mână”. Ma intereseaza cum as putea modela intr-un program de calcul special (fara sa programez eu). Astfel incat sa pot modela rapid si alte configuratii ale retelelor. Daca nu doriti sa modelati toata reteaua, va rog doar prima linie si primul consumator caracterizat de acea putere aparenta. Va multumesc,

        Reply
        • Parca mi-ai mai dat schema aia desi ti-am cerut sa-mi dai o varianta in care sunt explicate toate marimile de acolo. De exemplu:
          – in enunt apare “sursa A”, dar nu o vad in schema;
          – ce inseamna x01, x02 si x03;
          – ce inseamna sagetile si cerculetele alea ?

          Dar sincer sa fiu, nu stiu nici un program care sa faca simulari in care sa se calculeze puteri active, reactive etc.

          Daca stii cum sa faci calculele de mana, scrie formulele intr-un fisier excell si te-ai scos.

          Reply
          • Ok, Va multumesc.

            x0.. reprezinta reactanta specifica a liniei electrice. se spune in problema ca tensiune in capatul din stanga al liniei este 0.4 kV, sunt 3 consumatori caracterizati de acele puteri.

            Se poate face in PSIM insa trebuie sa calculezi rezistenta, reactanta totala a liniilor, insa acest lucru imi displace, de asemenea trebuie sa calculez curentul care trebuie prin linie; as fi dorit un program in care doar sa-i spun ca am o linie de aluminiu, eventual sa ii spus rezistivitatea, lungimea, sectiunea.. sa desenez liniile si consumatorii si sa pot vedea in orice sectiune a liniei sau la consumator tensiune, defazaj etc..

            Reply
              • Salut, am revenit cu raspunsul, am gasit solutia.

                Se poate face cu programul Neplan.
                http://s14.postimg.org/7o4kwphht/image.jpg

                Comentariu: Se poate vedea ca avem o cadere de tensiune in capatul liniei de 0.4 kV de aproape 9% (conform normativelor operatorul de distributie trebuie sa se incadreze in plus/minus 10% la acest nivel de tensiune – JT)

                Astfel de probleme se dau la testele ANRE pentru proiectanti de retele electrice. Trebuie avut in vedere ca acestui consumatori (primul si ultimul) au un factor de putere capacitiv ! fapt ce a condus la o crestere a tensiunii, daca toti erau rezistivi sau inductivi, tensiunea nu s-ar fi incadrat in 10%. caderea de tensiune in capat era undeva la 12%

                Chiar daca are o sectiune mai mare (fapt ce ar trebui sa duca la scaderea caderilor de tensiune), Pierderea cea mai mare de energie este pe prima sectiune intrucat aceasta este parcursa de cea mai mare intensitatea a curentului.

                Succes tuturor !

                Reply
                • Felicitari pentru ca te-ai descurcat singur !

                  Cum eu nu am experienta in realizarea retelelor electrice iti propun sa realizezi/realizam un tutorial in acest sens pe care sa-l publicam aici.

                  Ce spui ?

                  P.S. La multi ani 😉 !

                  Reply
  34. Buna seara. Am o instalatie de pom stricata pe care vreau sa o repar. Original, ea avea 10 becuri inseriate alimentate direct la 220. Becuri similare nu am gasit, si m-am gandit ca poate ar exista o solutie mai fiabila cu leduri si cu un transformator (charger de telefon de ex). Ideea ca nu stiu sa dimensionez instalatia, si nici nu vreau sa o modific sa fie in paralel.

    Va multumesc.

    Reply
    • Salut.

      Ai dat prea putine detalii atat despre instalatia respectiva cat si despre cum ai vrea sa o repari.

      Totusi, de ce ai vrea sa carpesti o instalatie veche folosind LED-uri, traf etc. cand acum cu 10-20 de RON poti cumpara o instalatie cu LED-uri noua, cu cel putin 100 de LED-uri, cu nu stiu cate culori si efecte ?

      Reply
      • Ideea era ca vreau sa pastrez instalatia respectiva pentru ca imi place cum arata si nu vreau sa o arunc.
        Din cate am inteles ar fi destul de greu de adaptat sa fie cu leduri in serie.

        Reply
        • Nu e greu, doar ca mi se pare mai ieftin sa treci direct la o instalatie care o gasesti in perioada asta peste tot.

          Dar daca o vrei neaparat reparata pe aia a ta, hai sa vedem cum facem. Zi-mi ce scrie pe bec-uri dau trimite o poza la office@hobbytronica.ro .

          Reply
  35. Buna!
    Am doi acumulatori de 12 V, unul de 70 Ah si unul de 35 Ah, doresc sa obtin 100 Ah, vreau o schema de legare a acestor acumulatori. Multumesc!

    Reply
  36. Buna seara.
    V-am transmis un e-mail cu o solicitare pt. consultanta motor electric.
    Cand aveti timp, va rog sa-mi raspundeti.
    Multumesc,

    Reply
  37. Deci…….. vreau sa spun sa faci un tutorial despre construirea unei baterii externe pt smartphonuri si sa contina : un condensator de 400 F, un circuit de incarcare a condensatorului la priza si circuitul de la un incarcator de masina pt. incarcarea telefonului. M-AM EXPRIMAT BINE?

    Reply
  38. Salut! Ai putea sa faci un tutorial despre bateriile externe la smartphonuri alcatuite dintr-un supercondensator care sa se incarce la priza si legat la un incarcator de masina care sa incarce smartphonul! CE ZICI SE POATE? Astept raspunsul tau.

    Reply
    • Salut.

      In lume exista o sumedenie de tipuri de circuite integrate, fiecare cu destinatia lor. Este practic imposibil sa vorbesti cuprinzator despre toate intr-un singur articol. Ar fi ca si cum as concentra cateva vagoane de carti de electronica intr-un articol. Iti dai seama ca asa ceva e imposibil.

      Ce pot (si o sa si) fac este sa abordez din cand in cand un circuit integrat mai des folosit si despre care stiu mai multe si sa prezint concret cum il poti pune la treaba.

      Reply
  39. Ciprian v-am trimis cerere de prietenie pe id-ul office@hobbytronica.ro. si vreau sa imi acceptati pentru a vorbi si a ma ajuta cu formule sau scheme electrice ce nu pot sa le inteleg asa bine.
    Imi face placerea sa intru pe acest site pentru a invata lucruri noi.
    Va multumesc foarte mult!!!

    Reply
  40. Corect, dar daca as pune un acumulator de plumb de 6V si 7.2A ar avea vreo 43W….. atunci ar merge sa transform curentul electric in 30V si 1A?
    Trebuie sa se poata!
    Daca m-ati putea ajuta cu vreo schema ar fi perfect.☺

    Reply
    • Da, ar merge.

      Nu iti pot da acum o schema pentru ca ar insemna sa modific una special pentru tine. Si as face-o, insa am in plan ca pana la sfarsitul lunii viitoare sa fac un articol care sa includa si problema ta.

      Daca insa te grabesti, cauta pe net dupa scheme de boost converter cu MC34063.

      Reply
  41. Salut! Am si eu o neintelegere am un modul led de 30W adica 30V si un 1A……. cum pot aduce o baterie de 1.5 volti si 3A la parametrii de 30 V si 1A? Adica sa-i maresc la baterie voltajul la 30 si sa-i scada amperajul la 1, pentru ca se poate nu? Imi trebuie o schema electrica poate poti sa ma ajuti?

    Reply
    • Intelegi ca ledul consuma 30V x 1A = 30W asa ca ar trebui sa intelegi si ca bateria poate da doar 1,5V x 3A = 4,5W. Nu poti sa alimentezi de la o sursa de 4,5W ceva care consuma 30W. E ca si cum ai monta un motor de Trabant pe un camion :).

      In cazul tau, ai putea alimenta led-ul chiar si cu 4,5W, insa va da extrem de putina lumina si deci din pacate tot nu vei rezolva nimic.

      Reply
  42. Sa pot crea un generator simplu dar de putere mare. Adica sa pun o baterie 1.5v la un condensator cam cat bateria si apoi sa dublez capacitatea condensatorului si iar sa dublez capacitatea condesatorului si iar si iar …. ca la final sa am un generator de putere.
    De exemplu de la o baterie de 1.5V si 1A sa pot ajunge la 220v si 50A. Si vroiam sa stiu daca se poate?

    Reply
    • Chiar acu cateva zile a mai intrebat cineva acelasi lucru si iti raspund ca si lui: nu poti sa torni apa dintr-un vas in alt vas si sa speri ca in acest fel cantitatea de apa va creste. Tot la fel e si cu energia, nu o poti creste doar plimband-o dintr-un condensator in altul, ci cel mult o sa pierzi cate ceva din ea.

      Bine ca totusi ai idei 😉 !

      Reply
  43. Nu sa aplic peste 2v. Sa am o sursa si sa conectez in paralel cei 3 condensatori, si fiecare avand capacitatile respective de 1F 2v, 2F 4v si 3F 8v (mentionez ca sursa sa-l incarce doar pe primul condensator, apoi primul condensator sa-l incarce pe al 2-lea si al doilea pe al 3-lea )
    Deci nu sa aplic peste 2 volti ci astea sa fie valorile fiecarui condensator.

    Reply
    • Nu poti sa ai mai multi condensatori legati in paralel si sa ii incarci separat. In momentul in care ai mai multi condensatori legati in paralel, din punct de vedere electric acei condensatori devin un singur condensator.

      Dar totusi, ce ai de gand sa faci cu acei condensatori ?

      Reply
  44. Buna ziua, am si eu o intrebare: daca as lega in paralel 3 condensatori C1=1F si 2v, C2=2F si 4v si C3=3F si 8v, la finalul circuitului as avea 6F si 14v?

    Reply
    • Salut. Ai obtine un capacitate echivalenta de 1F+2F+3F=6F.

      Apoi, daca pe grupul de condensatori aplici peste 2 volti, iti va exploda condensatorul de 1F/2V. Daca bagi peste 4v, iti va exploda si ala de 2F/4V, numai ca ceva mai tare. Daca bagi peste 8V … iti recomand sa filmezi momentul :D.

      Reply
  45. Am si eu o intrebare.Ar functiona daca as lega un invertor 1000w la o baterie iar din ce iese sa leg la baterie deci ar incarca bateria si sa si mai imi ramana cv de folosit pt altceva??

    Reply
    • Dar de ce doar atat ? De ce nu iei o baterie de ceas, iei un invertor de 10 megawati, alimentezi cu el un tren de marfa si un incarcator care sa-ti mentina bateria incarcata :)) ?

      Lasand gluma de o parte, ceea ce vrei tu este un perpetuum mobile si nu se poate. Este ca si cum ai incerca sa torni apa dintr-un pahar in altul si te-ai astepta ca astfel cantitatea de apa sa creasca. Iti dai seama ca nu doar ca nu o sa obtii mai multa apa ci ca datorita pierderilor (prin evaporare, poate mai versi pe langa pahar etc.) cantitatea de apa cu care ramai va fi din ce in ce mai mica.

      Reply
  46. Salut! Sunt fericit ca am gasit aceasta pagina cu informatii care ma pasioneaza .Imi place simplitatea explicatiilor tale si cred ca faci un lucru bun pentru generatia ta.Eu sunt un pic mai in varsta dar vreau sa ma tin pe valul vostru tinar si conectat la nou.Iti multumesc mult pentru ceea ce faci aici !

    Reply
  47. Salut, sper sa nu va plictisesc cu ideile mele, am vazut ca aici se discuta tot felul de lucruri interesante, mie imi plac lucrurile legate de circuite electrice, lumini, becuri. Doresc sa fac un circuit foarte simplu care sa produca energie electrica fara sa consume nimic. Ideea mea a pornit de la masina tatalui meu, o Dacia Solenza, si am gandit asa, daca as folosi un alternator (care sa fie invartit nu de puterea motorului, cum este la masina), ci de un electroventilator, care este folosit tot la masina si care este alimentat la 12V, din bateria pe care o va alimenta alternatorul. Alternatorul cu releul de incarcare sa fie conectat la baterie. Mai simplu electroventulatorul sa invarta alternatorul care incarca bateria si aceasta alementeaza electroventilatorul. sa fie ceva perpetuum mobile. Aceasta este prima iar a doua chestie care as vrea sa va intreb este legata tot de prima, in speranta ca prima schema functioneaza, as dori sa leg un invertor 12-220V la baterie ( in ideea ca bateria este tot timpul incarcata), si sa pot produce curent 220 ceva la 1000W. Va rog mult daca imi poate spune cineva daca aceste 2 idei pot fi puse in practica sau nu. Va Multumesc anticipat.

    Reply
    • Poti sa le pui in practica, dar nu o sa mearga. O lege de baza a acestei lumi este aceea ca nimic nu apare din nimic, nimic nu dispare in nimic, ci totul se transforma. Asadar, nu poti obtine ceva din nimic.

      Gandeste-te putin, s-ar mai chinui oamenii sa faca hidrocentrale, termocentrale, sa sape in pamant dupa petrol, carbuni si gaze, si-ar mai bate capul sa faca centrale nucleare daca s-ar putea obtine energie din nimic folosind un simplu alternator de Dacie ?

      Reply
      • Sincer ma asteptam la acest raspuns , curiozitatea foarte mare ma face sa realizez aceasta idee si practic. Dar am sperat ca voi obtine un raspuns mai complec mai detaliat la ideea mea , foarte simpla si logica , nu stiu cand o sa imi permita timpul si bugetul sa fac instalatia respectiva dar sigur sigur 95% voi realiza ceva .. Iti multumesc pentru raspuns si pentru atentia acordata . o seara buna.

        Reply
    • Scapi cateva detalii minore dar esentiale. Tu te gandesti repede doar la apa si sare (pentru ca-s practic gratis) dar omiti total ca mai trebuie aluminiu si cupru, care (cel putin in cazul cuprului) nu sunt deloc ieftine.

      De curiozitate, am facut si eu chiar acum experimetul ala si spre deosebire de tipul din link-ul tau eu o sa dau si date experimentale concrete.
      – 4 pahare de la cafea, fiecare pline cu apa si cate o lingura de sare. In fiecare din ele am bagat cate o placa de cupru si una de aluminiu si astfel am obtinut cate o pila (baterie) electrica care da 0.5V (asa ca si in clip).
      – am incercat sa alimentez un ventilator de 80x80x25mm de 12 V si nici vorba sa se rotesca. Tipul din clip foloseste probabil un ventilator cu un consum extraordinar de mic care e facut sa mearga la o tensiune mica (3 volti sau poate si mai putin).
      – am ales sa folosesc patru pile (4 pahare) pentru ca odata inseriate sa pot obtine 0.5+0.5+0.5+0.5=2V, neceasri pentru a putea aprinde un led de 3mm. Si am reusit, am aprins led-ul, insa curentul prin el e abia de 0.3mA. Deci puterea bagata in led e de 2V*0.0003A=0.0006W=0.6miliwatti

      Revenind la problema ta. O scurta cautate pe net (https://www.adafruit.com/products/1054 ) arata ca o dioda laser poate consuma 25mA. Cu 0.3 mA cat am obtinut eu e clar ca practic nu ai putea face nimic.

      Bineinteles, daca ai folosi placi de aluminiu si de cupru de suprafata mai mare si ai optimiza concentratia de sare din apa, ai obtine si un curent mai mare.

      Deci in concluzie daca vrei sa folosesti varianta asta doar ca sa(-ti) dovedesti ca se poate si asa, DA, ar merge. Insa cum oare ar fi mai practic:
      – sa te chinui cu borcane cu saramura, sa cumperi placi (scumpe) din aluminiu si cupru si sa investesti timp sa perfectionezi o pila astfel incat sa-ti poata aprinde laser-ul, sau;
      – sa dai 1 leu pe o baterie obisnuita cu care rezolvi problema in 30 de secunde ?

      In functie de ce anume urmaresti, ambele variante pot fi practice.

      Reply
  48. Din cate stiu eu, nu. Ai auzit pe cineva sa bage alimentarea unui TV, computer, frigider etc. in ocean (apa cu sare) si sa functioneze 😀 ?

    Reply
  49. Salut, vreau sa fac un laser pointer pe care sa il alimentez la o baterie de 9v. Intrebarea mea e urmatoarea, as putea in loc de bateria de 9v sa il alimentez folosind apa cu sare ?

    Reply
  50. Salut Ciprian,
    mi-ai putea explica te rog frumos cum se calculeaza caderea de tensiune pe rezistenta? nu reusesc sa inteleg!

    stiu ca Ur = IR, R=U/I, U=IR sau I=U/R, dar nu inteleg…
    Inseriez un rezistor de 460 ohm cu un led care are un cons. de 0,03 A si il alimentez la 5Vcc (usb pc). Care va fi caderea de tensiune pe R , avand in vedere ca aplicand formula U=IR imi da 13,8 v, iar in realitare cand masor, imi rezulta o tensiune de 2,2 v pe rezistenta cu pricina si de 2,8 v pe led.
    Iti multumesc si scuza-mi ignoranta.

    Reply
    • Nu stiu de ce dar am impresia ca ai pus din burta acei 30 de mA. De unde stii tu ca acel led, in acel circuit consuma 30 mA ? Ai masurat, ai calculat sau doar asa stii tu ca led-ul ala consuma 30mA ?

      Ia un ampermetru si inseriaza-l cu LED-ul si ai sa vezi ca in realitate, in circuitul de care vorbeai curentul e cu mult mai mic de 30mA si reflecta perfect legea lui Ohm (I=U/R).

      Reply
      • ok, led-ul in circuitul asta, absorbe 11mA. Bun, pai si 11mA inmultit cu 460 Ohm da 5V (U=I’R) …ori caderea de tensiune (masurata de mine ) la terminalele rezistorului este de 2,2 v. eu vreau sa stiu cum ajung matematic la rezultatul 2,2V? ms Ciprian

        Reply
        • In primul rand, spune-mi de unde stii ca ai prin led 11mA. Nu fac misto de tine, intreb ca sa stiu cum sa-ti raspund.
          Apoi, exista 470ohmi, 430 ohmi dar de 460ohmi nu am auzit niciodata. Sunt curios de unde stii ca rezistenta ta e de 460 ohmi din moment ce aceasta valoare nu este una standard (asta ca sa nu spun ca nu exista).
          Si nu in ultimul rand, ce aparat de masura folosesti ? Poate el iti arata aiurea. Ai incercat si cu alt aparat sau ai vreun alt mod prin care poti sa afli daca aparatul tau de masura e bun ?

          Reply
          • Nu cred si nici nu vad de ce ai face misto! Rezistorul de care vorbesc este de 470 ohm STANDARD (galben, mov, maro. auriu), si 460 ohm efectivi, pentru ca atat imi indica ohm-metrul cu care il masor (dmb-6 lafayette). Nu l-am masurat cu un alt aparat, dar codsiderand ca ultima culoare de pe rezistor este auriu (5% tol.), as zice ca nu masoara rau si oricum, 10 ohm nu ar schimba atat de mult datele problemei.

            Deci: am un circuit format dintr-un LED inseriat cu un rezistor de 470 ohm, totul alimentat la 5V… cum si ce formula aplic ca sa aflu ce tensiune am la terminalele rezistorului? …masurand-o, imi rezulta 2,2 v pe rezistor, si 2.8 pe led. Multumesc mult si sper mult ca de data asta sa imi raspunzi cu un raspuns, nu cu intrebari. Ciao, nb!

            Reply
    • Ca sa poti aplica legea lui OHM (I=U/R) trebuie sa stii 2 necunoscute ca s-o poti afla pe a treia. In circuitul tau, daca ai un R = 460ohmi si o tensiune pe acel R de U = 2.2V, rezulta ca intensitatea curentului prin acea rezistenta este de I=U/R=2.2V/460ohmi=0.0047826 A=4.78mA

      Reply
      • Am inteles, ai dreptate, reflecta perfect legea lui Ohm! Eu credeam ca LED-ul consuma 11mA pentru ca faceam I=U/R (5/460) fara sa masor si fara sa consider ca rezistorul nu e singur in circuit, ci inseriat cu led-ul, deci rezistenta totala a circuitului este defapt mai mare de 460 ohm. Daca ar fi doar rezistorul, ar trece prin el 11mA, am masurat apoi si am vazut. Acum inteleg de ce ma intrebai de unde stiu ca led-ul in circuitul asta absoarbe 11mA! Tin sa-ti multumesc pentru explicatii si pentru rabdarea pe care o ai cu nestiutori ca mine. Ciao, ms.

        Reply
  51. cite spire trebuie daca suprafata miezului la transformator este de 9 cm2 simi trebuie sa fac din 12-220v . grosimia firului este de 0.50 mm si 1mm.care fir poate fi utilizat la 12v.multumesc

    Reply
  52. Buna.Am o intrebare.Un condensator cu ulei,conectat la 220v,consuma curent?Nu stiu ce capacitate are,dar scrie pe el:Q =215 KVAR ,Un=0,380kv,deci este trifazic.Are trei picioare cu izolatori din portelan.L-am legat cu un cablu cu doua fire.la doua ,din cele trei borne cablu si l-am bagat in priza.Cablu de alimentare s-a incalzit.Dupa ce se incarca,nu ar trebui sa nu se mai incalzeasca?Cat ramane curent in el dupa ce il scot din priza,fara sa-l descarc?Este fabricat in 1976 de I.C.M.E. Bucuresti.S-ar putea sa consume energie activa si sa o transforme in energie reactiva?

    Reply
    • Un condensator bagat in priza nu are cum sa “ramana incarcat” pentru ca la priza ai o tensiune alternativa de 50Hz, ceea ce inseamna ca al tau condensator se incarca si se descarca de 50 de ori pe secunda.

      Condensatorul (daca e de calitate si e in buna stare) nu consuma energie activa, insa din cauza acelor incarcari si descarcari repetate, provoaca aparitia unei anumite cantitati de energie reactiva. Aceasta energie circula dispre priza spre condensator (atunci cand condensatorul se incarca) si dinspre condensator spre priza (atunci cand condensatorul se descarca). Ei bine, tocmai aceasta energie reactiva iti incalzeste tie cablurile ;).

      Reply
  53. am o mare rugaminte pote rezolvam o mare problema. un motor de 5 kw pune in miscare un multiplicator de forta{vezi volanta de la masina de inbalotat paie} acest multiplicator de forta pune in miscare un generator de 20 kw numai ca la intrarea in sarcina a generatorului se reduce turatia .eu cred ca cu un condensator de lucru putem rezolva problema.probabil ca este vorba de puterea reactiva.daca puteti sa ma ajutati, sami spuneti ce condensator de lucru imi trbuie.

    Reply
    • Prima mea mare rugaminte este: scrie romaneste pentru ca altfel nu o sa-ti mai raspund ! Apoi, nu stiu ce este “volanta de la masina de inbalotat paie”. Stiu insa ca nu ai cum sa obtii 20 de KW de la un motor de 5KW. Poti lega insa un motor de 5KW la un generator de 20KW si lucrurile sa mearga bine … atata timp cat sarcina ta nu consuma mai mult de 5KW. Asa ca in cazul tau 99% problema este ca sarcina cere mai multa putere decat poate da motorul.

      Reply
  54. Poate ca nu sunt singurul care si-a adresat urmatoarea intrebare, dar de cand eram mic am fost curios sa “descopar”. Cum se masoara impendanta unui cablu coaxial? de exemplu scrie pe el 75ohm, dar unde are “rezistenta” asta? …sau ma rog, impendanta asta (avand in vedere ca nu e acelasi lucru Z cu R). Consideram ca gasim un cablu coaxial foarte lung care ne-ar putea fi de folos, dar pe el nu scrie (sau era scris si s-a sters) nicio caracteristica. Deci cum determinam impendanta unui coax? Odata am incercat sa-l masor cu ohmetrul… si nimic. Ms anticipat!

    Reply
    • La fel ca si in marea majoritate a cazurilor, impedanta unui cablu coaxial este data de inductantele si capacitatile din el. Impedanta unui cablu coaxial este un fenomen care se manifesta (si implicit poate fi masurat) doar atunci cand lucram cu frecvente de cel putin cativa Mhz. Deci nu poti masura impedanta unui cablu coaxial doar cu un simplu ohm-metru.

      Reply
      • Am vazut ca nu se poate masura cu ohmetrul. O alta intrebare, un cablu coaxial fiind ecranat se poate folosi si in transportarea semnalului audio (de ex. de la un walkman la o intrare intr-un amplif.)? …daca da, avem vreun avantaj sa-l folosim in acest scop?

        Reply
        • Pai cablurile pentru semnale audio nu sunt in general tot coaxiale ? Tu probabil te refereai daca poti folosi cablurile coaxiale “de antena” ca si cabluri pentru semnale audio, raspunsul este da. Problema este ca alea-s cam rigide si nu au “inima” liţată motiv pentru care sunt incomod de manipulat si se pot rupe mult mai repede decat un cablu audio normal.

          Reply
          • La asta ma refeream, daca se pot folosi alea de antena si ptr. semnale audio. Am inteles, multumesc pentru disponibilitatea ta! 😉

            Reply
  55. Buna Ciprian,
    am cumpärat un “instant water heater” cu speranta sä am apä caldä in baie.
    Aparatul ,conform datelor tehnice , are un consum de 5,5 kw la 230 V. Desi instalarea a decurs normal(circuitul de apa+ circuitul electric) totusi aparatul nu reuseste sä incälzeascä decit foarte putin apa,la debit minim.
    Electricianul care l-a instalat dä vina pe reteaua electricä (curentul ar fii prea “slab” , avem prea multi consumatori pe linie,etc.).
    Ai vreo Idee ajutätoare?
    Multumesc
    Paula

    Reply
    • Ca sa verifici ce zice electricianul, ia un voltmetru si pune-l cumva sa masoare tensiunea de pe bornele de alimentare ale aparatului atunci cand acesta are consum maxim. Daca are mai putin de 200-220 V atunci reteaua ta nu face fata.

      Ca sa verifici daca aparatul e de vina, eu as inseria o rezistenta de 1 ohm/10W pe alimentarea aparatului, l-as da la maxim si cu un voltmetru (pus evident de masurat tensiuni alternative) as masura ce tensiune apare pe rezistenta mea. Aceasta tensiunea iti arata indirect ce curent consuma aparatul: daca iti arata 10V atunci inseamna ca are un consum de 10A adica de 220Vx10A=2200W, daca arata 20V. atunci consumul etse de 20A adica de 220Vx20=4400W si asa mai departe).

      Orice ai face, ai grija ca in timpul masuratorilor sa nu atingi partile metalice cu mainile sau cu oricare alta parte a corpului.

      Success !

      Reply
  56. Salut,

    Sunt un incepator in ale electronicii si vreau sa ma lamuresti la un lucru: am o masinuta de jucarie pt copii cu telecomanda, a functionat iar acum nu mai merge.Am desfacut si am vazut ca era o rezistenta dezlipita pe circuit, am lipit o, iar acuma merge doar daca tin mana pe rezistenta.Am schimbat si rezistenta si aceeasi poveste .Ai idee de ce functioneaza doar cand tin mana pe ea?

    Multumesc

    Reply
    • Probabil nu ai lipit bine rezistenta respectiva (sau cablajul e rupt in zona lipiturii tale) si atunci cand tii apasat cu mana se reface contactul desfacut. Daca nu rezolvi, revino cu o poza a zonei cu pricina.

      Reply
  57. Salut Ciprian. Ai facut o treaba excelenta cu ,, HOBBYTRONICA.. ajuta chiar si pe un electronist experimentat ceea ce ai realizat aici. Domeniul electronica este un domeniu foarte complex, lucrez de 15 ani in domeniu dar unele informatii care nu le folosesti in general se uita,asadar ,este un lucru excelent ceea ce ai realizat aici..Am o mica antrebare an afara de sonorizari si chestii audio mergi si pe studiul altor chestii electronice?,spre ex, eu am mers pe audio multi ani dar acum studiez intens tot ce tine de free energy,, am obtinut deja ceva efecte…ex aici ..http://hopegirl2012.files.wordpress.com/2014/03/qeg-user-manual-3-25-14.pdf…..si multe alte chestii ce tin de free energy..multumesc.

    Reply
    • Salut Marian ! Multumesc de aprecieri ! Chiar daca sunt atras in principal de audio, eu intentionez sa public articole si despre toate celelalte subdomenii ale electronicii. Dupa cum se observa, deocamdata ma concentrez pe parea de notiuni elementare, pentru ca indiferent ce subdomeniu ai prefera, nu poti face mare branza daca nu cunosti cat de cat bazele. Mi-a mai propus cineva niste materiale despre free energy insa din lipsa de timp nu le-am parcurs. Asa ca deocamdata nu am cum sa ma orientez si catre domeniul asta, insa daca este cineva interesat sa scrie un articol despre asa ceva, eu unul (dupa ce-l revizuiesc) il public aici cu placere.

      Reply
    • Salut Ciprian ! Multumesc de raspuns ! As dori te rog an momentul in care ai suficient timp sa abordezi subiectul ,, free energy,, sa ma contactezi pe email ,as putea sa ajut cu ceva ,,maculatura,, inclusiv cu o carte care contine peste 2000 pagini format pdf. cu toate inventiile patentate free energy. Multumesc pentru efortul care-l depui pt. acest site.

      Reply
    • Cele pe care scrie D718, sunt 2SD718 (tranzistoare NPN pentru care ai datasheet aici ). Celelalte doua unde parca scrie B688, probabil sunt PNP de tip 2SB688 (pentru care ai datasheet aici) . Dar pentru ultimele nu bag mana in foc pentru ca nu se intelege ce scrie pe ele.

      Daca am ghicit ce tip sunt tranzistoarele, ia si cauta pe net dupa echivalente pentru ele ;).

      Reply
  58. iti multumesc din nou pt raspuns toate aceste intrebari leam pus findca am un amplificator teac as-m50 vintage
    si 3 dim 4 finale sunt in scurt si cateva rezistente sunt arse si asi vrea sa sa schimb acei tranzistori dar nu stiu cu ce sa ii schimb fara sa mai fac o alta modi ficare la amplif

    Reply
  59. buna ciprian iti multumesc pentru raspunsul dat dar mai am inca cateva intrebari; daca sa ars un tranzistor sau o alta piesa electronica dintrun radio sau ori ce altceva acea piesa arsa trebuie scimbata cu una fix la fel sau se poate pune alta dar sa fie aproximativ egala cu cea arsa

    Reply
    • Bineinteles ca o poti schimba cu alta, cu conditia ca inlocuitorul sa aibe caracteristici suficient de apropiate de cele avute de componenta originala.

      Reply
  60. buna Ciprian asi avea o intrebare: daca mi sa ars un rezistor intrun circuit si nu se mai vede codul culorilor atunci cum procedez sa pun un rezistor la fel ca acel ars?

    Reply
    • Buna intreabare :). Poti incerca:
      – sa te uiti pe cablaj in zona rezistentei respective pentru ca pe unele cablaje sunt trecute si valorile componentelor;
      – sa cauti schema montajului respectiv si sa vezi de acolo ce valoare avea rezistenta ta;
      – urmaresti sa vezi cu ce alte componente si in ce mod este conectata rezistenta respectiva, astfel incat sa intelegi cam ce rol indeplineste in schema. Stiind-uri rolul acelei rezistente, daca ai un pic de experienta in electronica poti intui destul de precis cam ce valoarea ar trebui sa aiba.

      Reply
  61. Nu știu unde să postez întrebarea și de aceea îmi cer scuze anticipat dacă nu este locul potrivit. De ce unele motoare trifazate funcționează in stea, unele doar în triunghi iar altele în stea-triunghi? Daca la motorul monofazat, amperajul sigurantelor se stabilește prin formula (Amper = Putere / Tensiune), la motoarele trifazate, cum se calculează? Mulțumesc !

    Reply
    • Avantaje conexiune stea fata de conexiunea in triunghi:
      – solicita curenti de intensitate mai mica;
      – necesita cabluri mai subtiri.

      Dezavanataje conexiune stea fata de conexiunea in triunghi:
      – necesita tensiuni de alimentare mai mari;
      – necesita 4 fire de alimentare.

      Avantaje conexiune in triunghi fata de conexiunea in stea:
      – necesita tensiuni de alimentare mai mici;
      – necesita doar 3 fire (si nu 4 ca si conexiunea in stea);
      – circuitele de protectie sunt mai simple si mai ieftine.

      Dezavantaje conexiune in triunghi fata de conexiunea in stea:
      – solicita curenti de intensitate mare;
      – necesita cabluri de alimentare mai groase.

      Stiind aceste lucruri, fiecare alege cum ii convine: ori lucrurul cu tensiuni mai mici, ori cabluri cu doar 3 fire, ori circuite de protectie mai ieftine, ori daca e nevoie de cabluri de alimentare lungi alege conexiune in stea ca sa poata folosi si cabluri mai subtiri si deci mai ieftine, etc.

      Configuratia in stea triunghi este folosita la motoarele de mare putere ale caror bobine sunt construite special pentru a fi alimentate in conexiune in triunghi. Daca am porni acele motoare direct in conexiune in triunghi, asta ar insemna ca reteaua de alimentare cu energie electrica ar trebui sa poata da un curent de o intensitate foarte mare, uneori chiar mai mare decat posibilitatile acelei retele. Din acest motiv, pentru pornire, motorul respectiv este alimentat in stea, situatie in care bobine acestuia vor primi cam jumatate din tensiunea pentru care au fost proiectate. In acest mod, prin legarea in stea putem spune ca motorul este temporar subalimentat. Dupa ce motorul a ajuns la o turatie stabila, alimentarea acestuia se schimba pe configuratia in triunghi.

      Daca avem de a face cu un motor monofazic, inseamna ca tot curentul consumat de motor vine de la o singura faza, deci curentul consumat de acesta este, asa cum ai zis si tu I=P/U. In cazul unui motor trifazic, curentul consumat de motor vine de la 3 faze, deci fiecare faza va furniza doar 1/3 din curentul total consumat de motor.

      Reply
  62. Salut Ciprian,

    Siteul tau este extraordinar.

    Eu totusi fiind incepator as avea o intrebare care poate fii retorica: daca am o baterie de 9V si o rezistenta de 10 ohmi scot 0.9 amperi, tinand cont ca rezistenta are “rezista” la 8.1W? Daca da, este acel curent periculos?

    Multumesc
    Alex

    Reply
    • Periculos pentru cine sau pentru ce situatie ? Da mai multe detalii. 0.9 este o valoare uriasa (periculoasa) pentru un LED obisnuit insa este extrem de mica in cazul alimentarii unui motor electric de locomotiva :).

      Reply
  63. Buna Ciprian .As vrea sa te rog sa ma ajuti in constructia unui generator de curent electric care a fost inventat de Donald Lee Smith -american- care produce curent electric alternativ -400kwh – De fapt a construit mai multe genetaroare de acest fel.Este vb de un dispozitiv de 40 x40 x 20 cm pe care se amplaseaza un numar de 16 bobine cu miez din magneti permanenti pe o parte si alta , care sunt bobinate cu un fir gros de cupru de bobinaj si care produc curent electric prin rotirea unui disc intre aceste bobine.
    Am incercat sa gasesc planurile sau brevetul de inventie sau macar numarul lui dar nu am reusit.Crezi ca ma poti ajuta?NU am pregatirea necesara de electronist sau macar electrician , insa imi este foarte necesar in gospodarie .
    Cu stima
    Costica Brinza
    -Constanta-

    Reply
    • Salut Costica. In primul rand, din pacate trebuie sa-ti spun ca din diverse motive, momentan nu am acces permanent la internet si nici foarte mult timp liber. In al doilea rand, eu unul nu am auzit de americanul ala. Din ce spui pare un generator electric obisnuit, insa nu zic, poate o fi ceva special in legatura cu el. Daca ai mai multe informatii despre el (eventual documentatie sau macar link-uri de net unde ai auzit de el) arunca-mi-le si mie. Totusi, ce faci tu cu 400KWh intr-o gospodarie ? In masura timpului disponibil (care sper sa se mareasca in urmatoarele saptamani/luni) ca idee pot incerca sa te ajut. Insa, cu ce anume ai vrea sa te ajut in privinta generatorului ? Tu esti din Constanta iar eu din Iasi – deci de surubait impreuna la treaba asta ar fi cam greu.
      Cu bine,
      Ciprian

      Reply
      • Bună seara ! Domnule Ciprian, pentru amatorii de generatoare electrice, eu un ,,YO9,, le propun să studieze generatorul de energie electrostatică cu roțile Wimshurst ( Masina Wimshurst) căci după ce am realizat -o în fază de jucărie mi -au fost criptate calculatoarele, generatorul este realizat de un grup de cercetători și se numește ,,testatika,,. La jucăria mea singurul lucru comun din schema sunt roțile Wimshurst.
        acum am în lucru o altă jucărie. Dacă sugestiile credeți că sunt binevenite vă spun că am destule și plauzibile !

        Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.