Legarea în serie a condensatoarelor se realizează conform schemei din figura 1. Calculatorul de mai jos permite obţinerea capacităţii echivalente (Cechiv.) pentru maxim 10 condensatoare conectate în serie.
În cazurile în care vrei să afli capacitatea echivalentă a unui număr mai mic de 10 condensatoare, completează doar câmpurile pentru care ai valori. De exemplu, dacă vrei să afli capacitatea echivalentă a două condensatoare legate în serie, completezi doar câmpurile corespunzătoare lui C1 şi C2 şi laşi goale câmpurile C3–C10.
Figura 1. Legarea în serie a condensatoarelor.
Relaţii de calcul folosite:
Dacă ţi-a plăcut acest articol, distribuie-l mai departe în grupul tău de prieteni !
Cu bine,
Ciprian
Salutare si felicitari pentru calculator!
Pentru cod calculator ai folosit javascript sau numai html?
Daca ai nevoie de o aplicatie pentru a calcula capacitatea echivalentă la legarea în serie a condensatoarele. Apeleaza la un prieten si in nici un caz nu te apuca sa realizezi singur montajul daca nu o polita de asigurare serioasa.
Cine a facut calculatorul de mai sus sa repete clasele gimnaziale ca are mari lacune.Am vrut sa calculez 3 condensatori 15 pF legati in serie si rezultatul a fost 0,000, ori daca nu folosesti acest calculator savant, rezultatul este de 0,2 pF.M-am abonat la clasa pregatitoare.
Salut Vasile. Eu am facut acel calculator.
Rezultatul calculului “15pF legati in serie” iti da 0.000 dar in ce unitate de masura ? Eu am setat sa-mi afiseze rezultatul in pF si imi calculeaza 5pF. Daca din greseala ai lasat ca rezultatul sa fie ajusat in nF, uf sau mf, atunci rezultatul are mult prea multe zerouri pentru a putea fi afisat corect.
Rezultatul calculului “15pF legati in serie” iti da 0.2pF daca in ecuatia din articol uiti sa imparti 1 la ce obtii din partea dreapta a ecuatiei.
Cu alte cuvinte, corect este sa calculezi asa:
A. pornesti de la formula 1/Cechiv=1/15pF + 1/15pF + 1/15pF;
B. obtii 1/Cechiv = 0.666pF + 0.666pF + 0.666pF;
C. obtii 1/Cechiv = 0.2pf.
D. extragi Cechiv = 1/0.2pF si obtii Cechiv = 5pF. Adica asa cum da si calculatorul daca il folosesti corect.
Imi pare bine ca te-ai abonat la clasa pregatitoare. Sper sa te ajute ;).
Salut ! Unde vezi tu R in loc de C 😀 ?
Multumesc pentru sesizare ;).
Salut Ciprian, felicitari pt site, e foarte frumos. O mica observatie la figura 1 de mai sus cu legarea in serie ca condensatoarelor: eu as inlocui R cu C peste tot, sa nu se intealeaga gresit o resistenta echivalenta si un C echivalent 😀